IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Не сме преговаряли с България за отпускане на кредит

Очакванията на мисията на фонда у нас са за икономически спад от 6,5% през 2009 година

14:22 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Не сме преговаряли с България за отпускане на кредит

Международният ваутен фонд не е преговарял с България за отпускане на кредит за страната ни. Това стана ясно от изявление на ръководителя на мисията на фонда у нас Бас Бекер, предава Dnes.bg.

„Не сме преговаряли за заем с България“, категоричен бе Бекер.

Според него световната икономическа криза е намалила наполовина ръста на кредитите, като износът на България е бил засегнат от рецесията в страните, които са й търговски партньори.

„Като резултат, в икономиката в момента има рецесия“, заяви Бекер.
Според прогнозите на фонда БВП ще се свие тази година с 6,5 процента, а през следващата година - с 2,5 %.

„През последните 7 месеца фискалната политика на България не е била съобразена с новия икономически климат, доходите са намалели с 10% в сравнение с предишната година, а разходите са се увеличили с 24 %“, каза още той.

Като резултат фискалният резерв от 6,3 % през миналата година се е превърнал в дефицит от 0,6 % от БВП.

„Без адекватни мерки във фискалния дефицит за 2009 г. той може да се увеличи с повече от 3,5 % до края на годината“, предупреди Бекер.
„Новото правителство е решено да приложи строги фискални мерки, за да постигне балансирани бюджети през 2009 и 2010 г.

Приветстваме мерките за свързване на контролните системи на Национална агенция по приходите и Агенция „Митници”, като другите мерки са увеличаването на минимума от резерв в пенсионната система, както и увеличаването на акцизите“, заяви още той.

По думите му, в плановете за 2010 са включени намаляване на разходите в публичния сектор, оптимизиране на администрацията, увеличение на пенсиите в зависимост от икономическия ръст, замразяване на заплатите, намаляване на финансираните от държавата в публични инвестиции, за сметка на по-високо усвояване на европейските фондове.

„Тези мерки са краткосрочни, но без радикални реформи в различните сектори дългосрочни резултати не могат да се очакват“, предупреди Бекер и добави, че благодарение на стабилната позиция на Българската народна банка тя е в състояние да предпази от развиване на лоши кредити в страната.

Според официалната статистика заплатите в публичния сектор за второто тримесечие са се увеличили със 17 % спрямо миналата година, а в частния сектор - с 14,3 %.

Дългосрочните структурни промени са ключа за извеждането на икономиката към по стабилен ръст за в бъдеще.

”Приветстваме въведените от новото правителство мерки, въпреки че постигането на балансирани бюджети ще е голямо предизвикателство”, допълни още представителят на мисията на МВФ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още