IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 септември

09:08 | 19.09.09 г.
Преглед на печата за 19 септември

Половината пари на фонд "Българска гора" са източени

в. Сега

2.5 пъти по-скъпо е плащано за възстановяване на декар гора през фонд "Българска гора", в сравнение със сумите, отпускани за същата дейност от агенцията по горите. Това съобщи вчера в НС депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов, след като парламентът гласува на първо четене поправките в Закона за горите. С проекта се закрива фондът, в който досега влизаха парите от доплащания за заменките, от таксите за изключване на гори и др. и който досега е раздал 9.7 млн.лв. Това роди вчера оживена дискусия в залата на НС.

Засега няма да се закриват общини

в. Сега

"Няма да има самоцелно закриване на общини, а конкретни мерки за подобряване на административно-териториалното устройство на страната", заяви вчера в парламента регионалният министър Росен Плевнелиев. Тези мерки ще са част от специална програма за изпълнение на стратегията за децентрализация на общините. Тя е за времето от 2010 до 2013 г. и в момента се подготвя в строителното министерство.

Руският енергиен министър: София се съгласи да строи „Белене”

в. Новинар

Получихме уверението и договорката, че България иска да построи АЕЦ „Белене". Това заяви вчера руският енергиен министър Сергей Шматко. Вчера той се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и икономическия министър Трайчо Трайков. Шматко е на посещение в България по покана на българския премиер, а целта на визитата е да бъдат обсъдени съвместните енергийни проекти на България и Русия.

По думите на Шматко "Белене" е един от най-добрите проекти в енергийната сфера. Руският министър каза още, че са постигнати договорености с българското правителство да се направи финансов и юридически одит на всичко, което е свършено до момента по проекта. Трайчо Трайков посочи, че започват разговори и анализи какъв дял от проекта за втора атомна централа искаме да задържим. След като бъде уточнен този дял, останалите акции ще бъдат предоставени на желаещи инвеститори, като руските компании няма да бъдат дискриминирани.

100 млн евро консултантски за ”Белене”

в. Стандарт

Почти 100 милиона евро и 5,2 милиона долара са похарчени за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене". Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в парламента днес.

Той посочи и разпределението на парите по фирми. Най-големият получател на средства е Worley Parsons Europe Energy Services, която е архитект-инженер на АЕЦ "Белене". Тя е получила от 2003 до септември 2009 година 91 965 703 евро и 5 204 632 долара.

Финансово-правният консултант "Делойт Сентръл Юръп" Лимитед съвместно с Нортън Роуз са получили 2 714 610 евро. А по договор със структурираща банка БНП Париба са платени 417 672 евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още