IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 15% за година нарастват разходите на работодателите за отработен час

Най-голямо е увеличението в строителството

12:18 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 15% за година нарастват разходите на работодателите за отработен час

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2009 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15,6%. Изменението е спрямо второто тримесечие на 2008 г.

Най-голямо е увеличението в строителството (+30,2%), услугите (+14%) и индустрията (+12%). Същевременно обаче сред изброените сектори са и тези, в които има и най-много съкращения на персонал.

От националната статистика не предоставят данни за абсолютната стойност на разходите на работодателите за един отработен час.

От събраната информация става ясно само, че в състава на общите разходи за труд, разходите за възнаграждения за отработен час се увеличават със 17,7% спрямо второто тримесечие на 2008 година, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 6,8 на сто.

По икономически дейности увеличението на разходите за възнаграждения варира от 4,5% за „Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” до 33,1% за „Строителство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още