IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов пътен фонд ще събира пътните данъци и такси от 2011 г.

Обсъждат се и екстравагантни идеи за опазване на прозрачността около процедурите за магистрала „Тракия“

15:48 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов пътен фонд ще събира пътните данъци и такси от 2011 г.

През 2011 г. се очаква да бъде създаден фонд, в който да постъпват средства от пътни данъци и такси, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на среща с членове на Американската търговска камара в България.

С парите, влизащи във фонда, ще се финансират ремонтни дейности по пътищата.

Плевнелиев посочи още, че има революционна по думите му идея да се наеме къщата на „Биг Брадър“ за първия търг на магистрала „Тракия“. При всички случаи трябва да се гарантира честност и прозрачност по какъвто и да било начин, допълни той.

Плевнелиев съобщи, че тръжната процедура ще бъде съгласувана с Европа и като такава ще бъде честна и почтена. В тръжната комисията ще има представител на „Трансперънси интернешънъл“. Предстои да се направи списък от вещи лица, които ще са потенциални членове на тръжни комисии и ще бъдат избирани за участие на случаен принцип от компютър, каза министърът.

Друга идея е да се наеме сейф в БНБ, за да има сигурност, че ценовите оферти ще бъдат третирани по правилен начин.

Министърът заяви, че няма да има дискриминационни условя за българските компании по отношение на участието им в изпълнението на големите инфраструктуни проекти. Компаниите трябва да са имали опит в строителството на подобни съоръжения, но няма да е необходимо той да е бил само в строителството на магистрали, ще се вземе предвид и строителството на първокласни и второкласни пътища и други подобни съоръжения.

Не по-късно от края на октомври ще бъде одобрена тръжната процедура, за може тя да стартира през ноември, каза министърът. Преди това тя ще бъде публична и за Българската строителна камара, допълни министърът.

Още от срещата:

Плевнелиев: От Брюксел ни казват, че работим „на парче“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още