IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 септември

08:13 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 септември

Спряха приема на документи по земеделска европрограма

в. Новинар

Фонд „Земеделие” временно спира да приема проекти по европейската Програма за развитие на селските райони, съобщиха вчера от ведомството. Причината за прилагането на тази мярка е заради липса на достатъчно експерти във ведомството, които да разглеждат и обработват проектите на стопаните. Според данни на фонда в момента 7400 проекта чакат за одобрение от фонда и ако приемът на нови документи продължи, те няма да могат да бъдат обработени в срок. Проекти няма да се приемат най-вероятно до средата на следващата година, коментираха от фонда.

Бизнесът поиска свободен газов пазар

в. Сега

Българската стопанска камара поиска създаване на истински пазар на природния газ - фирмите да могат свободно да се договарят с доставчици и отделно за транзит с националната преносна компания "Булгартрансгаз". Това се казва в разпространения вчера от камарата списък със спешни мерки, пратен и на правителството.

По този начин ще се създадат условия за ефикасен и ефективен бизнес и ще се сложи край на монопола, се посочва в материала на БСК. В момента върху доставката на природен газ за голяма част от предприятията монопол има търговската фирма "Булгаргаз".

Най-много имотни измами ставали със съучастието на нотариуси

в. Новинар

Най-много имотни измами стават с участието и посредничеството на нотариуси. Това заяви вчера икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. Според изследване, изготвено от социологически агенции по поръчка на ИПИ, България се нарежда на 14-о място от 21 страни в ЕС по отношение на удовлетвореността на потребителите от предоставяните им задължителни правни услуги при прехвърляне на недвижима собственост. Това означава, че качеството, нивото и сигурността на предоставяните нотариални услуги у нас не се оценяват високо, коментира икономистът Методи Методиев.

Кризата е подминала една трета от фирмите

в. Новинар

Близо една трета от българските фирми не чувстват ефекти от кризата, сочат данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Повече от половината анкетирани компании посочват, че не възнамеряват да правят съкращения сред персонала си. В около 40 процента обаче персоналът ще намалее. Близо 60 на сто от представителите на бизнеса очакват приходите им продажби през следващата година да се понижат. Около 12 процента пък предвиждат ръст на приходите си.

Забраняват големи плащания в брой

в. Стандарт

Плащането на големи суми в брой ще бъде забранено. За промяната, предлагана от Националната агенция за приходи, вече има подкрепа от страна на министри и депутати от ГЕРБ, научи "Стандарт". Тепърва предстои да се уточни дали да се забрани плащането в брой на суми над 5000 лв. или 10 000 лв. Предлаганите от НАП мерки срещу сивата икономика ще бъдат разгледани днес от Консултативния съвет към агенцията. Данъчните поставяха въпроса за забрана на плащането на големи суми в брой и пред предишния кабинет и парламент, но мярката така и не беше подкрепена.

Вадят 10 фирми от черния списък по САПАРД

в. Стандарт

Десет фирми ще бъдат извадени от книгата на длъжниците по САПАРД, съобщи в парламентарната комисия по земеделие шефката на разплащателната агенция Калина Илиева. Компаниите ще бъдат извадени заради данни от прокуратурата, че не са направили нарушения при изпълнението на проектите си. Допълнително да бъдат назначени служители за разглеждане на останалите 88 фирми, които все още са в списъка, е обещал главният прокурор Борис Велчев на среща със земеделския министър Мирослав Найденов.

Сделката за бившето летище Търговище може да бъде спряна

в. Дневник

При продажбата на бившето летище Търговище на "Летище Търговище 2009" ЕООД, собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров, са допуснати нарушения, е установила проверка на министърството на транспорта, информационните технологии и съобщения Александър Цветков. Той предлага правителството да обсъди резултатите от нея. Решение за продажбата на бившия аеропорт е взето в последните дни от мандата на предишното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 16.09.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още