IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 септември

07:50 | 16.09.09 г.
Преглед на печата за 16 септември

На гурбет в родината
в. Стандарт

На гурбет в родината тръгва българинът. Хората ще сменят града си според работата. Това е заложено в антикризисния план "Борисов", който кабинетът гледа днес.

Социалното министерство създава единна национална банка на свободните работни места. Офертите ще бъдат качени в интернет. Така всеки ще може да намери препитание дори в друг град.
Предвижда се държавата да поема пътните разходи на гурбетчиите. Това е една от 32-те ключови мерки срещу кризата, които бяха одобрени вчера от работодатели, синдикати и министри.

Забраняват големи плащания в брой
в. Стандарт

Плащането на големи суми в брой ще бъде забранено. За промяната, предлагана от Националната агенция за приходи, вече има подкрепа от страна на министри и депутати от ГЕРБ, научи "Стандарт". Тепърва предстои да се уточни дали да се забрани плащането в брой на суми над 5000 лв. или 10 000 лв. Предлаганите от НАП мерки срещу сивата икономика ще бъдат разгледани днес от Консултативния съвет към агенцията. Данъчните поставяха въпроса за забрана на плащането на големи суми в брой и пред предишния кабинет и парламент, но мярката така и не беше подкрепена.

Фирмите с дългове към бюджета няма да може да се продават на клошари, е част от мерките срещу сивата икономика, които се предлагат от НАП и са намерили подкрепа от управляващите.

Бивш областен управител "подарявал" земи в Балчик
в. Дневник

В края на мандата си доскорошният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) е продал 74.5 дка край брега в Балчик. Данните са от официален отговор на областната администрация до "Дневник", получени след заявление за достъп до информация. Държавните земи са били продадени средно осем пъти по-евтино от пазарните цени. Прокуратурата и Икономическа полиция разследват сделките. "Пазарни оценки на имотите не са правени, а е формирана начална цена съгласно Правилника за прилагане на закона за държавната собственост", се казва в отговора на администрацията.

София опря до Вълка за важно кръстовище
в. Дневник

Столичната община трябва да отчужди терен на фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, за да реализира един от големите си инфраструктурни проекти, на които се възлагат надежди да отпуши трафика в града. За кръстовището на две нива при телевизионната кула трябва да бъде откупен имот от къпалнята "Мария Луиза", обясни главният архитект Петър Диков пред бюджетната комисия. Той припомни, че допреди няколко години басейнът и прилежащите му терени бяха в активите на общинската "Софийски имоти", но бяха апортирани в смесеното дружество "Парк Мария Луиза". Трябва да отчуждим собствения си терен, каза Диков. Според данни от Търговския регистър в момента собственици на басейна освен "Софийски имоти" са "Юромарк асет мениджмънт" и "Карплеон". Управител и съдружник в първото дружество е Николай Проданов, който има общи фирми с Гайтански.

Мобилните оператори почват събирането на лични данни
в. Сега

Мобилните оператори и други телекомуникационни компании, които предоставят предплатени услуги, трябва до един месец да предупредят тези клиенти, че до 31 декември т.г. са длъжни да дадат личните си данни. Това стана ясно вчера от правилата на Комисия по регулиране на съобщенията (КРС), публикувани в "Държавен вестник".

Клиентите могат да дадат ЕГН-то, трите си имена и адреса си в офиса на своя оператор, но могат да ги изпратят и по електронна поща, заверени с електронен подпис. Ако не го направят до края на годината, операторът ще трябва да им спре всички разговори с изключение на изходящите повиквания за спешна помощ, са написали хората на шефа на КРС Веселин Божков. Според текста на публикуваните вчера правила мобилните оператори трябва да уведомят клиентите с предплатени карти чрез sms, а останалите - с обаждане.

Бум на разпродажбите на ипотекирани жилища
в. Новинар

Драстично се увеличава броят на апартаментите, чиито собственици не са могли да покрият кредитните си вноски и банките са ги обявили за продажба чрез публичен търг. Това сочат данни от Регистъра на публичните продажби, публикуван на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители. Тепърва бройката на предлаганите за продажба ипотекирани апартаменти ще се вдига, защото все повече българи не могат да си погасяват вноските, смятат от камарата.

Най-много от ипотекираните апартаменти, предлагани чрез публичните търгове, са двустайните жилища, сочат данните на камарата. Най-често те се намират в по-малките градове като Шумен, Севлиево, Враца и Плевен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още