IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските взаимни фондове са привлекли 38,4 млрд. евро през юли

Начело в класацията за нетни продажби е Люксембург, където само за месец инвестициите във взаимни фондове са над 24,5 млрд. евро

14:54 | 15.09.09 г.
Европейските взаимни фондове са привлекли 38,4 млрд. евро през юли

Над 38,4 млрд. евро са инвестирани само през юли 2009 г. в европейските взаимни фондове, като всички категории фондове бележат ръст на инвестициите, съобщи Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), позовавайки се на Европейската асоциация на управляващите дружества (EFAMA).

Начело в класацията за нетни продажби е Люксембург, където само за месец инвестициите във взаимни фондове възлизат на над 24,5 млрд. евро. На второ и трето място по този параметър са Франция и Великобритания, където инвестициите са нараснали общо с над 9 млрд. евро.

В България нарастването на вложенията във взаимни фондове през юли е с 2 млн. евро, а нетните активи на родните фондове възлизат на 156 млн. евро, към края на същия месец.

По данни от доклада на EFAMA тази година инвеститорският интерес през юли е бил по равно насочен към агресивните и към консервативните фондове, които бележат ръст на нетните си продажби съответно с 11,3 млрд. евро и с 11,7 млрд. евро. С около милиард по-малко (10,5 млрд. евро) са нараснали инвестициите в паричните фондове (money market funds).

Данните в доклада сочат още, че от началото на годината инвестициите в европейските взаимни фондове възлизат на общо 92 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още