IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прехвърлиха близо 2% от обикновените акции на Химимпорт

Преструктуриране на големи портфейли повиши оборота по позицията

10:48 | 15.09.09 г.
Прехвърлиха близо 2% от обикновените акции на Химимпорт

Със старта на днешната търговия бяха прехвърлени в няколко сделки 1,36 млн. броя обикновени акции от капитала на Химимпорт АД при цена 2,65 лева.

Вчера в самия край на сесията пък минаха около 1,4 млн. броя акции, като общо за двата дни 1,8% от всички обикновени акции от капитала на Химимпорт смениха притежателя си.

„Всеки допълнителен по-голям обем и разнообразие на пазарни участници на БФБ е добър знак за пазара. Прехвърлените 1,8% акции от капитала на „синия чип“ Химимпорт АД свидетелстват за раздвижване на търговията през последната една година, тъй като за този период такъв обем на това привлекателно дружество не е минавал“, коментира за Investor.bg Александър Пеев, анализатор в Балканска Консултантска Компания*.

„Последният по-голям пакет е на 27 август 2008 г. от 5 223 023 лота на средна цена от 8,28 лв., а предишните са на 2 февруари 2007 от 2 124 814 лота на 10,57 лв. и в деня на пускането на акциите за търговия, когато са прехвърлени 4 105 519 броя акции на средна цена 3,88 лв. Подценената пазарна стойност на дружеството и високата волатилност на борсовите нива за последната една година съвсем нормално предразполагат за прехвърляне на по-високи обеми от среднодневните и преструктуриране на портфейли“, каза още той.

Освен обикновени акции, Химимпорт има листнати за търговия и привилегировани акции, които носят 9% гарантиран годишен дивидент, изчисляван на база емисионната стойност от 2,22 лв. за акция.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още