IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри държавната помощ от 40 млн. лв. за БДЖ

Парите бяха отпуснати за модернизиране, рециклиране и ремонт на пътнически вагони

18:29 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри държавната помощ от 40 млн. лв. за БДЖ

Европейската комисия е взела решение да приеме за законна отпуснатата от предишното правителство държавна помощ за БДЖ в размер на 40 млн. лв. Това събщи лично заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по транспорта Антонио Таяни на преконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов днес.

Парите бяха отпуснати за модернизиране, рециклиране и ремонт на пътнически вагони.

Бойко Борисов поясни, че ако въпросните средства не са били одобрени от ЕК, то те е трябвало да бъдат връщани от бюджета.

Транспортният министър Александър Цветков допълни, че възприема посоченото решение на ЕК като висока оценка за намеренията за модернизиране на вагоновия парк на БДЖ.

Таяни съобщи още, че скоро ЕК ще разгледа и въпроса за започнатата процедура срещу т.нар. Първи железопътен пакет на България. По думите му подобни процедури са започнати в повечето страни от ЕС.

Таяни подчерта, че по всяка вероятност въпросната наказателна процедура по железопътния план ще бъде разрешена положително за нашата страна.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев пък каза, че до 2011 година България ще трябва да избере дали ще използва винетната или тол системата при заплащането на движението на автомобилите по пътищата. Това според него е въпрос, който трябва да бъде решен в разговори между съответните български и европейски институции.

Той допълни, че към момента е много трудно да има изгодна концесия, тъй като частните фирми имат интерес към концесиониране на пътища с голям трафик. Според него обаче могат да се търсят и други варианти за строеж на пътища като публично-частните партньорства или строеж на магистрали на лизинг от частни фирми. Такава е практиката в Австрия, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още