IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 септември

08:07 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 септември

Банките не приемат новите правила за отпускане на заеми
в. Сега

Банките са твърдо против част от готвените законови промени, които повишават защитата на клиентите, изтеглили потребителски заеми. Трезорите настояват да не им се отнема правото едностранно да променят клаузи по договорите. Против са също в рекламите цялата информация за кредита да се представя "с еднакъв шрифт". Това става ясно от позицията на Асоциацията на банките в България по повод готвения Закон за потребителския кредит, с която "Сега" разполага.

Този закон се отнася за потребителските заеми в размер от 400 до 147 000 лв., но няколко негови разпоредби засягат и ипотечните кредити, ако са в този размер. Той въвежда правилата на евродирективата за този вид заеми и трябва да влезе в сила до 11 юни 2010 г., като банките настояват той да се бави до последно.

В проекта на закона икономическото министерство е заложило клауза, според която всички последващи промени в договора за потребителски кредит трябва да се подписват от двете страни. Трезорите обаче искат тази клауза да отпадне и да им се запази правото едностранно да пренаписват договорите. Така те ще могат да продължат не само да вдигат лихвите и таксите неограничено, но и да променят формулите за изчисляване на цената на заема и други важни условия. Срещу тази практика наскоро се обявиха синдикати и бизнес организации.

Магистрала "Тракия" се оказа без разрешение за строеж
в. Сега

Амбициозният план на правителството да завърши магистрала "Тракия" до края на мандата се натъква на нови трудности. Въпреки че още миналата година кабинетът "Станишев" беше на път да възложи изграждането на оставащите 115 км, до момента все още няма строително разрешително, заяви вчера регионалният министър Росен Плевнелиев пред БНР. Причината според него е, че до момента - 24 години след началото на изграждането й, все още не са уточнени техническите подробности за трасето и сега се налага неговият екип да работи денонощно, възмути се той.

Очакванията са все пак през октомври да се проведат търгове за "Тракия", а в началото на 2010 г. да има избрани изпълнители. Но строителството на магистралата няма как да започне преди април заради липсата на строителното разрешително, обясни Плевнелиев.

Свекърва и снаха източиха пристанище
в. Стандарт

Свекърва и снаха са главни герои в източването на порт Бургас. Това разкрива започналото разследване на аферите на старото ръководство. Пристанището е ужилено с милиони от фиктивни ремонти. Половината от тях са извършени от две фирми. Регистрираната в град Левски "Мантекс" е работила през 2007 г., а на следващата година е наследена от плевенската "Росиимпекс". И зад двете стои Върбан Маринов. "Мантекс" е на името на съпругата му Станка Маринова. "Росиимпекс" пък се води на снаха му Росица Климентова Златанова. Фактурите и на двете фирми са с почерка на Маринов, установява графологична експертиза. Впоследствие и двете фирми са продадени. "Скарахме се със снахата и затова ги продадохме", обясни Маринов пред "Стандарт". Той обаче не коментира твърденията, че е сред спонсорите на БСП. Прокуратурата вече проверява съмнителните договори с роднинските фирми.

Агрочиновници работели частно като консултанти
в. Дневник

Служители на фонд "Земеделие" са работели частно като консултанти въпреки явния конфликт на интереси, съобщи пред БНР земеделският министър Мирослав Найденов. Служителите подготвяли проекти като извънщатни сътрудници към консултантски фирми, след което непряко участвали в одобряването им.

Найденов заяви, че тази практика вече била преустановена и всеки чиновник, който не се съобрази с новите правила, трябва да напусне. След назначението на новия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева почти всички чиновници от агенцията по САПАРД излезли в отпуск, вместо да наваксват закъснението в програмата. "Когато принудително им прекратихме отпуските, те си взеха болнични, което навежда на мисълта, че не искат да работят по новите правила", каза министърът.

Мизерия, боклук и разбити стаи посрещат студентите в Студентски град
в. Новинар

Купища боклук, мръсотия и мизерия. В такава обстановка попадат първокурсниците от провинцията, които идват да живеят в някои от блоковете на Студентския град. Повечето настоящи и бивши студенти знаят, че само някои са "избраните" и имат шанс да живеят на общежитие, което е доста по-евтино в сравнение със свободните наеми в столицата. Късметлиите обаче никак не се чувстват като такива. След първия си досег с новия си дом първокурсниците се чувстват като попаднали в битов кошмар.

В 4-ти блок на Студентския град на 7-ия етаж са настанени повечето от първокурсниците. Самият път до тази част на общежитието си е приключение. Асансьорите приличат на стаи за мъчение – боядисани в черна боя, която се лющи и разкрива интересни констатации за сексуалната принадлежност на някои от бившите обитатели например. В коридора на 7-ия етаж осветлението явно е лукс, защото липсват крушки почти навсякъде. Атмосферата е близка до затворническата – мръсни подове и врати с решетки, подсказващи, че кражбите не са рядкост в сградата. Традиционните за общежитията звуци като разговори и музика липсват. Единственото, което се чува, е бръмченето на дрелки и удари на чук, защото в стаите текат усилени ремонти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още