IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският енергиен министър: Нямаме секретни договорености с България

Сергей Шматко ще посети страната ни този месец, за да участва в обсъжданията на енергийните проекти

10:18 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руският енергиен министър: Нямаме секретни договорености с България

Между Русия и България няма секретни договорености относно големите енергийни проекти, е заявил министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

По думите му, „ ако всеки път се отменят легитимни решения, взети от предишното правителство, то как ние в бъдеще ще работим с България. Всички енергийни проекти – АЕЦ Белене, газопроводът „Южен поток“ и петролопроводът „Бургас-Александруполис“ бяха обсъждани открито в Европа. Ние преминахме процедурата по получаване на одобрение от Евратом относно безопасността на АЕЦ Белене. А сега в България се говори, че между нас и предишното правителство е имало някакви секретни договорености и тогавашната опозиция, сега управляващи, не е знаела за тях – това не е вярно“.

През септември министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко и ръководителят на Росатом (в която влиза и избраният на изпълнител на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт“) ще пристигнат в България, за да обсъждат съвместните големи енергийни проекти - АЕЦ Белене, газопроводът „Южен поток“ и петролопроводът „Бургас-Александруполис“.

След разговора си преди дни с руския премиер Владимир Путин относно енергийните проекти, премиерът Бойко Борисов съобщи, че до ноември страната ни ще е готова с отговора си относно бъдещето на проектите, а преди това в България ще пристигнат руски експерти, които ще обсъждат в подробности проектите с българските си колеги.

Шматко е отбелязал, че по тези проекти руските компании поемат върху себе си сериозни инвестиционни ангажименти. По думите му „винаги ни се иска нещо по-добро, винаги може да се пресметне, че при по-високи цени дадени проекти могат да бъдат по-рентабилни, но що се отнася до цените на петрола, те сега не представляват ограничение за развитието на нефтения отрасъл“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още