IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Замразяват“ летищните такси за авиокомпаниите

Целта е да се привличат по време на криза повече авикомпании към българските летища

17:21 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Замразяват“ летищните такси за авиокомпаниите

Държавните летищни такси, които плащат авиокомпаниите, няма да бъдат вдигани, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков по време на представянето днес пред Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения на приоритетите в работата на оглавяването от него министерство.

Той посочи, че освен това таксите за престой на самолетите на летището през нощта, т.е. в периода 22.00-6.00 часа, дори ще бъдат намалени, което ще е изгодно главно за чуждестранните авиокомпании.

Целта на тези мерки е да се привличат по време на криза повече авикомпании, главно чуждестранни, да кацат на българските летища (София, Варна и Бургас) и страната ни да печели от увеличаване на трафика. Беше съобщено още, че летищните такси ще бъдат диференцирани според трафика на летищата и нивото на обслужване, например ще са по-високи на летището в София, от това в Пловдив.

На депутатски въпрос относно бъдещето на летище Търговище - което всъщност не функционира като такова от години, с оглед на сключената сделка за продажбата му на занижена цена, министър Цветков отговори, че по всяка вероятност следващата седмица ще станат известни резултатите от проверката на сделката. В случай че няма нарушения, тя ще бъде финализирана.

Ако бъдат открити нарушения, сделката по продажбата на летището ще бъде спряна и евентуално ще започне процедура за нова продажба, като целта е летище Търговище отново да заработи след влагането на определени инвестиции. В тази връзка министърът допълни: „Лично аз съм скептичен относно варианта за влагане от страна на държавата на инвестиции в летище Търговище, в случай че няма частен интерес към него“.

„Въпросът за даване на концесия на частни фирми на части от летище София към момента изобщо не стои пред Министерството на транспорта“, коментира Александър Цветков друг депутатски въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още