IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия усилват спада си до 17,7% през юли

На месечна база приходите се увеличават с 5,6 на сто в резултат на отчетените положителни темпове и в трите основни търговски дейности

11:50 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия усилват спада си до 17,7% през юли

Приходите от продажби във вътрешната търговия през юли 2009 г. намаляват със 17,7% спрямо същия месец на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база приходите от продажби се увеличават с 5,6 на сто в резултат на отчетените положителни темпове и в трите основни търговски дейности.

За сравнение през юни приходите от продажби във вътрешната търговия нараснаха с 3,7% спрямо предходния месец, а на годишна база отчетоха спад с 16,4 на сто.

В търговията на дребно намалението от 9,2% на годишна база се дължи на регистрирания спад във всички съставни дейности, с изключение на търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, която отбелязва ръст от 2,9%. Отрицателните темпове се движат в границите от 0,5% за търговията с фармацевтични и медицински стоки до 20,9% за търговията с компютърна и комуникационна техника.

В търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали намалението на годишна база е с 6%, а дейността формира около 25% от обема на приходите.

В търговията на едро се наблюдава спад на годишна база от 16,9% вследствие на отрицателните темпове във всички съставни дейности. В търговията с нехранителни потребителски стоки и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е незначително, съответно 3,1 и 4,1%, като двете дейности създават около 40% от обема на приходите.

По-голям спад е регистриран в търговията с машини, оборудване и части за тях – с 28,9% на годишна база, търговията с компютърна и комуникационна техника – 27,5%, и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) – 23,8%, които заедно формират около половината от обема на приходите.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига 43,2% и се дължи предимно на отчетения спад в търговията с автомобили и мотоциклети – 43,8%, тъй като дейността създава около 93% от обема на приходите.

На месечна база увеличението на приходите е най-голямо в търговията на едро – с 6,6%, и до голяма степен определя величината на общото нарастване поради високия относителен дял на дейността в обема на приходите - около 70%. В търговията на дребно и търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт нарастването е съответно 4,5 и 0,4%.

За периода януари - юли 2009 г. приходите от продажби намаляват с 12,6% спрямо същия период на предходната година. Това се дължи на регистрирания спад във всички съставни дейности, с изключение на търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, които нарастват съответно с 2,9 и 0,1%, а също и на търговията на едро с нехранителни потребителски стоки, която запазва равнището си от сравнявания период на 2008 година. В търговията на дребно и търговията на едро намалението е съответно 8,2 и 10,6%, а при търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът достига до 36,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още