IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предварителните данни за БВП показаха спад от 4,9% през април-юни

Добавената стойност в сектора на услугите се увеличава с 1,4% през второто тримесечие

11:32 | 10.09.09 г.
Предварителните данни за БВП показаха спад от 4,9% през април-юни

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 4,9% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Данните леко се разминават с експресните оценки за БВП, публикувани миналия месец, които показаха свиване на икономиката на страната с 4,8 на сто.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 13,855 млрд. лева по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 1,9% спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2008 година и достига до 31,4 процента през второто тримесечие на 2009 година.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 62,6 процента, което е с 2,2 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 1,7 процентни пункта и достига 6% през второто тримесечие на 2009 година.

Промените в структурните дялове се обуславят от реалното увеличение на добавената стойност в сектора на услугите с 1,4%, докато добавената стойност, създадена от индустриалния и аграрния сектор, бележи спад съответно със 7,2 и 6,3 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За индивидуално потребление на населението през второто тримесечие на 2009 година се изразходва 72,3 на сто от произведения БВП. Реалното намаление на показателя е с 5% спрямо съответното тримесечие на 2008 година.

Индексът на физическия обем на инвестициите (бруто образуване в основен капитал) определя намаляващ относителен дял на тази категория до ниво от 29,2% от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава с 1,978 млрд. лева стойностния обем на износа. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 15,8 на сто, докато намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008 година е 24,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още