IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд и Трейс влизат в SOFIX, Топливо и Евроинс излизат

Промени са направени и в компонентите на BG40 и BGREIT

14:58 | 09.09.09 г.
Еврохолд и Трейс влизат в SOFIX, Топливо и Евроинс излизат

Съветът на директорите на БФБ-София реши да извади Топливо АД и ЗД Евроинс АД от базата на SOFIX и да добави Еврохолд България АД и Трейс груп холд АД, показва съобщение в сайта на борсата. Промените ще влязат в сила от 23 септември 2009 г.

БФБ-София промени и изискванията за включване в SOFIX, като намали нужната пазарна капитализация от 50 млн. лв. на 25 млн. лв. и нужния оборот за последните 12 месеца от 5 млн. лв. на 2,5 млн. лв.

Промените в критериите не са изненадващи за пазарните наблюдатели, като са резултат от понижените пазарни капитализации и намалелите обороти в последните години, което намали броя на компаниите, отговарящи на изискванията за влизане и задържанe в борсовите индикатори.

Сред оставащите в SOFIX дружества единствено Спарки Елтос АД не покрива изискването за 50 млн. лв. пазарна капитализация, тъй като пазарът в момента го оценява на 38 млн. лв. Без настоящата промяна компанията би отпаднала от индекса. 

Евроинс, което ще отпадне от състава на бенчмарка, не покрива дори новите по-ниски изисквания, тъй като капитализацията му е 20 млн. лв.

Топливо, което покрива и двата променени критерия (оборот и капитализация), отстъпва от индекса, в който броят на позициите се запазва 20.

Бяха осъществени и промени в базата на индекса BGREIT, като се изваждат Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, Актив Пропъртис АДСИЦ и Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ и се добавя Прайм пропърти БГ АДСИЦ-София. Промяната влиза в сила от 23 септември 2009 г.

От индекса BG40 ще отпаднат 5 компании, като това са Адванс Терафонд АДСИЦ, Индустриален Капитал Холдинг АД, БенчМарк фонд имоти АДСИЦ, Етропал АД и Проучване и добив на нефт и газ АД. На тяхно място от 23 септември ще бъдат добавени Алкомет АД, ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, Корпорация за технологии и иновации Съединение АД, М+С хидравлик АД и Булгартабак-холдинг АД.

На 20 август бе обявено, че Евро инс АД, Индустриален капитал холдинг АД, Мостстрой АД и Фазерлес АД напускат индекса BGTR30, също от 23 септември. На тяхно място ще бъдат добавени Агро Финанс АДСИЦ, Адванс Екуити Холдинг АД, Девин АД и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още