IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителствената администрация намаля с 20%, закриват дирекции в МС

Дейността по координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, преминава от Министерския съвет към МВР

13:11 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Правителствената администрация намаля с 20%, закриват дирекции в МС

Общата численост на служителите на Министерски съвет става 405 души, заедно със звената от закритото Министерство на държавната администрация. Това предвижда приетият днес нов Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, съобщи правителствената информационна служба.

За Investor.bg оттам уточниха, че съкращението на администрацията възлиза на 20% спрямо предишната й численост.

Някои от по-съществените промени предвиждат към главния секретар на Министерския съвет да се създаде звено за регионална координация, което ще поеме функциите на закритото Министерство на държавната администрация в частта им относно регионалната координация и произвеждането на избори.

Общата администрация на Министерския съвет по новия правилник се състои от дирекциите „Правителствена канцелария“, „Бюджет, финанси и човешки ресурси", „Управление на собствеността и административно-стопански дейности" и „Правителствен протокол“.

Съществуващата в момента дирекция „Бюджет и административни дейности“ се разделя на дирекция „Управление на собствеността и административно-стопански дейности“ и дирекция „Бюджет, финанси и човешки ресурси“. В дейността на последната дирекция изрично са включени функциите по предварителен финансов контрол за законосъобразност съгласно Закона за финансовото управление и контрол. В двете дирекции се вливат съответно дирекция „Информационни и комуникационни системи“ и дирекция „Човешки ресурси“.

Създава се дирекция „Държавна администрация“, която поема функциите по управление на човешките ресурси и организационно развитие на административните структури в държавната администрация. В тази дирекция се влива дирекция „Стратегическо планиране и управление“ с част от сегашните й функции. Дейността по подпомагане на административното регулиране на стопанската дейност, която също преминава от закритото министерство, се поема от дирекция „Икономическа и социална политика“.

Дейността по взаимодействие с международните финансови институции преминава от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и взаимодействие с международните финансови институции“ към Министерството на финансите.

Дейността по процесуалното представителство пред съдебните институции на Европейския съюз преминава от администрацията на Министерския съвет към Министерството на външните работи.

Дейността по координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, преминава от администрацията на Министерския съвет към Министерството на вътрешните работи.

От друга страна, към администрацията на Министерски съвет преминава дейността във връзка със стратегическата референтна рамка, координация на изпълнението на програмите и проектите със средства от Европейския съюз и мониторингът на оценката.

Закриват се две юридически лица - редакция „Нормативни актове“ и Центърът за преводи и редакции, които са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити по бюджета на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още