IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Андреев: До края на годината ще има намаление на лихвите по кредитите

Догодина българската икономика ще нарасне с 1%, смятат от Raiffeisen International

12:33 | 09.09.09 г.
М. Андреев: До края на годината ще има намаление на лихвите по кредитите

През четвъртото тримесечие на тази година ще има леко намаление на лихвите по кредитите и депозитите от страна на на българските банки. Това прогнозира по време на проведен с участието на Investor.bg семинар във Виена Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

По думите му обаче лихвените нива все още няма да стигнат тези отпреди фалита на Lehman Brothers.

Според Андреев в момента също се наблюдават известни движения на лихвените проценти в посока надолу. Като причина за това той посочи намаляването на премията за странови риск на България, измерена чрез т.нар. кредитни суапове за защита от фалит (CDS) върху българския държавен дълг.

От друга страна, българската банкова система има „излишен“ капитал, който е вложен на паричния пазар при по-ниски лихви вместо в по-рентабилните кредити към частния сектор.

Петгодишните CDS върху държавния дълг на България паднаха до стойност 250-300 базисни пункта (2,5-3%) от около 1200 базисни пункта в разгара на икономическата и финансова криза.

„CDS е пазарният измерител на риска, който представлява дериват за де факто застраховане на риска от фалит на емитента на облигации. Колкото е по-висока неговата цена, толкова е по-висок е рискът от фалит. Плащането, което ще направи купувача на CDS, ще му гарантира получаването на съответния застрахован обем ценни книжа. В същото време продавачът на CDS ще получи в замяна облигациите, към които ще предяви иск за изплащане от съответното правителство или компания“, коментира Цветослв Цачев от Елана Трейдинг.

Така ако в момента CDS спредът на България е 250-300 б.п., за покупката на гаранцията се плаща 250 000 – 300 000 на всеки 10 000 000 номинал годишно.

От Raiffeisen International посочиха по време на семинара, че очакват възстановяване на българската икономика през следващата година, като прогнозираният от финансовата институция ръст е от 1% за 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още