IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за спирт на Захарни заводи започна да произвежда и зърнен фураж

В последните два месеца заводът за спирт не работеше

11:55 | 09.09.09 г.
Заводът за спирт на Захарни заводи започна да произвежда и зърнен фураж

Успоредно с производството на етилов алкохол Захарни заводи АД вече произвежда и изсушен зърнен фураж, на база отпадъци от зърното, се казва в съобщение на дружеството до БФБ-София. Фирмите GEA Wiegand и ANHYDRO са доставчици на основното оборудване и технология за производство.

Вчера заводът за спирт е възобновил дейността си след двумесечен престой, става ясно от съобщението.

В понеделник вечерта (7 септември) е започнала пробна работа като изпарителната система и сушилната инсталация за зърнения фураж са показали безупречна работа. Във вторник (8 септември) цехът за гранулиране на високопротеиновия сух фураж е произвел първата си продукция, се казва в съобщението.

Капацитетът за производство на фураж е от 35 до 40 тона на денонощие, като интересът на клиентите към продукта е много голям, съобщават от дружеството.

Още преди година фермерите са имали възможност пробно да хранят животните с варианта мокър зърнен фураж. След изсушаването и гранулирането му се облекчават транспортните разходи. Прогнозната цена е 264 лв/тон, като до края на септември ще се знае и нейният окончателен размер. Очакванията на Захарни заводи АД са първите големи количества от високопротеиновия фураж да бъдат закупувани от фуражните заводи в страната.

За първото полугодие на 2009 г. Захарни заводи АД отчита 1,4 млн. лв. консолидирана печалба, което е ръст с 75% на годишна база.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 29,55% до 2,85 лв. за акция и 23,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още