IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За полугодието държавата събра 40% от планираните приходи за 2009 г.

Отчетените приходи са 92,3 на сто спрямо същия период на миналата година

18:11 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
За полугодието държавата събра 40% от планираните приходи за 2009 г.

Общо 12,95 млрд. лева, или 39,8 на сто от планираните за годината, са приходите и помощите по консолидираната фискална програма за първите шест месеца на 2009 г. Това се посочва в доклада на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 юни, който ще бъде разгледан на утрешното заседание на Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Фискалният резерв към 30 юни т. г. е 8,26 млрд. лева, а към края на август, както беше съобщено по-рано днес, е около 7,7 млрд. лева.

Отчетените приходи са 92,3 на сто спрямо същия период на миналата година. Изоставане спрямо разчетите се наблюдава предимно при приходите от ДДС. Основните причини за това са свързани със забавянето на икономиката и значителното свиване на външната търговия.

През първата половина на годината бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително – 177,9 млн. лева. То е формирано при дефицит от 35,7 млн. лева по националния бюджет и превишение на приходите над разходите по европейските средства от 213,6 млн. лева.

Отрицателното салдо за юни е 377,5 млн. лева, като за първите шест месеца на годината на месечна база се отчита превишение на приходите над разходите единствено през януари и април. През останалите месеци бюджетният баланс е отрицателен, което се дължи на влошените тенденции при приходите и темпа на разходите, несъответстващ на значителното изоставане в приходите, се казва в доклада на финансовия министър.

Данъчните постъпления за първите шест месеца на годината са 10,12 млрд. лева, което е 78,1 на сто от общите приходи по консолидираната фискална програма за периода.

От преки данъци в хазната се събрани близо 2,26 млрд. лева, което е 45,7 на сто от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са 4,9 млрд. лева или 35,5 на сто от разчетите за годината.

От ДДС са събрани над 3,05 млрд. лева, което е близо 79 на сто от постъпилото за същия период на миналата година. Внесените в бюджета акцизи са близо 1,78 млрд. лева. В номинално отношение те остават близки до отчетените през същия период на миналата година. От социалноосигурителни и здравни вноски са събрани близо 2,59 млрд. лева или 43,1 на сто от планираното за годината.

Неданъчните приходи в края на юни са 2 млрд. лева, което е 52,4 на сто от годишните разчети. Постъпилите помощи, които са основно авансови плащания от фондовете на Европейския съюз, са 830,8 млн. лева, или 27,6 на сто от планираните.

Разходите по консолидирания бюджет, които включват и вноската за общия бюджет на ЕС, са 12,77 млрд. лева. Лихвените плащания са 342 млн. лева, което е 53,7 на сто от планираното за тази година. Текущите нелихвени разходи са близо 10,22 млрд. лева, а капиталовите разходи – 1,8 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още