IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращават състава и разходите на Министерството на финансите с по 14%

Наред със съкращенията в Министерството на финансите, се създава и нова дирекция -„Планиране и анализи“

14:10 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращават състава и разходите на Министерството на финансите с по 14%

Численият състав на Министерството на финансите до края на годината ще бъде съкратен с 14%, а разходите - с 14-15%, заяви днес на пресконференция министърът на финансите Симеон Дянков. 

Към 1 октомври ще бъдат направени 10% съкращения на персонала на ведомството, който в момента е 704 човека. Дянков информира, че началниците във финансовото министерство, които пряко отговарят пред него, ще бъдат 13, включително двамата зам.-министри, докато при министър Пламен Орешарски те са били 27 човека.

Наред със съкращенията на някои отдели се създава и нова дирекция - „Планиране и анализи“, която по думите на Дянков ще прави макроикономически анализи за страната ни, но и ще следи анализите, правени за нашата икономика от чуждестранни институции.

Зам.-министър Ана Михайлова посочи, че част от дирекциите, които ще бъдат на нейно подчинение, са „Държавен дълг и финансови пазари“, Оперативна програма „Административен капацитет“, ОП „Техническа помощ“ и др. Под ръководството на зам.-министър Владислав Горанов ще работят дирекциите „Бюджет“, „Държавни разходи“, „Държавно съкровище“ и др.

На пряко подчинение на финансовия министър ще бъдат дирекция „Политика по приходите“, а също и Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите (НАП), Агенцията за държавни вземания и др. Симеон Дянков допълни, че съкращения и промени ще има и в НАП и Агенция „Митници“, които ще бъдат оповестени в близките дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още