IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ потвърди свиване на бюджетния дефицит до 105 млн. лв. за август

На 10 септември у нас идва „информационна“ мисия на МВФ

13:14 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
МФ потвърди свиване на бюджетния дефицит до 105 млн. лв. за август

Дефицитът по консолидираната фискална програма към края на август с натрупване е 490 млн. лв., каза днес на пресконференция зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Само за август дефицитът е 105 млн. лв., докато за юли дефицитът е бил 564,3 млн. лв.

Така от Министерство на финансите (МФ) официално потвърдиха информацията на Dow Jones Newswires от края на миналата седмица.

Фискалният резерв към края на август е 7,7 млрд. лв., а приходите са 16,7 млрд. лв., което е 81 на сто изпълнение на планираните приходи за периода и 51 на сто изпълнение на приходите за годината. Разходите към края на август са 17,1 млрд. лв., което е 56,3 на сто от планираните разходи за годината.

Към края на август вноската на страната ни към ЕС възлиза на 491,4 млн. лв., а лихвените плащания са 462 млн. лв.

Горанов посочи, че разходите за обезщетения за безработица и плащанията за болнични превишават разчетите. На въпрос на Investor.bg дали ще се ползва фискалният резерв за покриване на посочените плащания, Горанов отговори: „Наистина бюджетът на Държавно-обществено осигуряване върви към сериозен недостиг, но не възнамеряваме да използваме фискалния резерв за покриването му, а ще се правят трансфери от други области по консолидираната фискална програма“.

На друг въпрос на Investor.bg дали се предвижда да се промени прогнозата за БВП за следващата година (-2%), Горанов посочи: „Макроикономическите данни са динамична величина, но засега не възнамеряваме да променяме прогнозите за 2010 г., а за тази година стремежът е, както е известно, за балансиран бюджет“.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че на 10 септември у нас идва „информационна“ мисия на Международния валутен фонд. Представителите на фонда, които пристигат заедно с експерти от ЕК, ще бъдат запознати от наша страна с взетите мерки за увеличаване на бюджетните приходи до края на годината и с основните параметри на средносрочната фискална рамка до 2013 г. Сега няма да бъдат обсъждани въпроси, свързани със заем от МВФ, подчерта Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още