IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България последна по конкурентоспособност в ЕС, отново 76-та в света

Основна роля за лошото ни позициониране имат не статистическите данни, а субективното мнение на мениджърите

11:08 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
България последна по конкурентоспособност в ЕС, отново 76-та в света

България запазва 76-тата си позиция в тазгодишната класация по конкурентоспособност, изготвена от екип на Световния икономически форум (СИФ), в която са включени общо 133 страни.

В сравнение с всички останали държави от Европейския съюз (ЕС) България е най-назад в класирането. Румъния, която допреди две години беше след нашата страна, сега вече е на 64-то място. Най-близо до България – на 71-во място, е Гърция, а сред по-новите страни членки на ЕС най-добре се представя Чешката република, която е на 31-ва позиция.

Защо сме назад?

Прави впечатление, че при социологическото проучване българските мениджъри са настроени особено критично – в някои случаи без особено основание оценките, които представителите на бизнеса поставят по отделни индикатори са силно занижени на фона на други страни, казват от СИФ.

Доказателство за това е обстоятелството, че по редица показатели, по които има обективна статистическа информация, България заема по-предни позиции. Именно субективните оценки на бизнеса „дърпат” страната надолу и в редица случаи я поставят в компанията на държави като Камерун и Ботсвана.

Къде се справяме най-добре?

България има най-добри позиции по отношение на макроикономическата стабилност – 45-то място. Тук става дума за показатели като темпове на нарастване на БВП, ефективно управление на държавния дълг, държавен дефицит/излишък.

Следващата област с относително добро класиране а ефективността на пазара на труда - България се придвижва с 6 позиции напред – от 60-то на 54-то място. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, високата степен на участие на жените в работната сила, наличието на правопропорционална връзка между заплащането и производителността на труда.

Технологичната готовност е третият фактор, по който България заема сравнително предни позиции – 56-та. Страната се намира на предни места по отношение на броя на мобилните телефони – 11-то място, широколентов достъп до интернет (43-то място), закони, свързани с използването на информационни и комуникационни технологии.

Проблемни области

Проблемните области, които се очертават в доклада, са: институции, инфраструктура, иновации. Продължават да съществуват сериозни проблеми в областта на институциите, като в сравнение с предходната година България е отстъпила с няколко позиции – от 111-то на 116-то място. Причините за това са свързани с няколко индикатора: фаворизиране от страна на правителството на определени фирми и лица, липса на достатъчно прозрачност в правителствената политика, неефективна правна рамка за решаване на търговски спорове, ниска степен на независимост на съдебната система, трудности при справяне с организираната престъпност. Както се вижда, повечето от проблемите са в областите съдебна система и вътрешен ред и сигурност.

Другата сфера, в която България отстъпва, е инфраструктурата – от 95-то на 102-ро място. Тази тема не се нуждае от коментар – отдавна са ясни проблемите с лошата инфраструктура и ниската степен на ефективност на инвестициите в тази област, съпътствана от корупция и скандали.

В областта на иновациите България изостава значително, като все пак се придвижва с няколко позиции напред – от 96-то на 91-во място. Иновативното развитие на българската икономика се подценява от държавата - на практика това е сфера, в която не се случва почти нищо през последните години. Има известно подобрение в оценките за разходите на бизнеса за изследвания и иновации, за качествата на научно-изследователския персонал, но пък липсва сътрудничество между бизнеса и научните институти; малка е ролята на обществените поръчки за внедряване на иновативни решения и продукти.

Петте основни проблема, с които се сблъскват анкетираните мениджъри на предприятия в България, са следните: корупция; недостатъчно ефективна държавна администрация; ниско качество на инфраструктурата; затруднен достъп до финансиране; недостатъчна квалификация на работната сила.

Отличниците по света

Най-добре в общата класация се представя Швейцария. Страната измества от първото място САЩ, които в продължение на няколко години оглавяваха подреждането.

На трето място излиза Сингапур, придвижвайки се с две стъпки напред – от пета позиция през миналата година.

В челната десетка са още Швеция, Дания, Финландия, Германия, Япония, Канада и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още