IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 септември

07:42 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 септември

Таксата за предсрочно погасяване ще е 0,5 или 1%
в. Дневник

Такса за предсрочно погасяване на потребителски заеми в размер до 0,5% или до 1% в зависимост от срока ще има, но само ако лихвата по кредита е фиксирана. Това се предвижда в новия законопроект за потребителския кредит, изготвен от работна група към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съвместно с експерти от БНБ.

В проекта на закона е записано, че таксата ще бъде 0,5% от предсрочно погасяваната сума, ако от срока на кредита остава по-малко от една година, и 1% - ако оставащият срок е по-дълъг от една година. Такъв е текстът и в европейската директива, правилата на която са отразени в изготвения законопроект, обясни Даниела Бобева, директор "Международни отношения и европейска интеграция" в БНБ.

Дупката в бюджета се е свила
в. Сега

Положението с бюджетния дефицит през август е в пъти по-добро, отколкото преди, съобщи вчера пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Той не изнесе конкретни цифри с уговорката, че ще направи това най-скоро.

Онзи ден агенция "Дау Джонс" съобщи, че дупката в хазната през миналия месец се е свила до 105 млн. лв. от 565 млн. лв. през юли. По данни на финансовото министерство обаче минусът по консолидирания бюджет през юли беше 386 млн. лв. Въпросните над 550 млн. лв., които визира "Дау Джонс", са дефицитът през юли, но измерен само на месечна база. "Ако има политическа воля, ако се разбират финанси и главно ако не се краде, както преди е било, положението с бюджета може да е много по-добро", коментира добрите новини Дянков.

Съдът е запорирал сметките на ВМЗ – Сопот
в. Дневник

Разплащателните сметки на военния комплекс "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) са били запорирани с решение на съда преди два месеца по искане на доставчик на горива и на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Това съобщи за "Дневник" новоназначеният изпълнителен директор на компанията Иван Стоенчев. От юли месец работниците от предприятието не са получавали заплати, показват данни на синдикатите. По думите на Стоенчев засега има напредък и единият запор, наложен по искане на петролната компания, е вдигнат. В момента продължават преговорите с военния резерв. През 1999 г. предприятието е изпълнявало поръчки с материали на резерва, които не са платени досега. През последните два месеца комплексът е изпълнявал само малки поръчки, като в момента предприятието участва в търгове, които се надява да спечели.

Запорират имоти преди присъдата
в. Новинар

Промени в Закона за имуществото, придобито от престъпна дейност, готвят от Министерството на правосъдието. Измененията ще имат за цел да не се обвързва запорирането на собственост, получена по нелегален начин, с наказателния процес. Предвидените промени са част от 57-те мерки, изготвени от правосъдното ведомство, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат изпълнени препоръките от последния доклад на ЕС. Също така в списъка е включено и изменение на Закона за конфликт на интереси, с което ще се разшири полето на неговото прилагане. За предстоящите промени в нормативната уредба съобщи вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова след среща с посланиците на страните членки на ЕС у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още