IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ББР се отчете за кредитите към август, икономисти оспорват ползата им

Общо 72 млн. лв. кредити за земеделските производители са отпуснати чрез линиите на държавната банка

16:03 | 07.09.09 г.
ББР се отчете за кредитите към август, икономисти оспорват ползата им

Търговските банките са договорили 90% от кредитната линия, която Българска банка за развитие (ББР) предостави за финансиране на земеделски производители, съобщиха от държавната банка. За четири месеца финансовите институции са одобрили 517 кредита на обща стойност над 72 млн. лв. Данните са към 31 август 2009 г.

Четиринадесет търговски банки предоставят 80-те млн. лв. кредитен ресурс за подпомагане на селскостопански производители. Това са ПроКредит Банк, МКБ Юнионбанк, Алианц, Интернешънъл Асет Банк, Д Банк, ПИБ, ЦКБ, Токуда, ОББ, Инвестбанк, СЖ Експресбанк, СИБАНК, Банка ДСК и Пиреос.

Общо 484 инвестиционни кредити за малки и средни предприятия са договорили четиринадесетте търговски банки към края на август 2009 г. Общата стойност на заемите е над 282 млн. лв. От тях крайните кредитополучатели са усвоили близо 213,6 млн. лв.

През 2009 г. по специална правителствена програма ББР започна да предоставя финансов ресурс на българските банки за целево кредитиране на малки и средни предприятия и земеделски производители. До този момент са предоставени над 1001 заема на стойност над 354 млн. лв. Броят на работните места, които са били открити, е достигнал близо 7 000, изтъкват от ББР.

Една от 15-те антикризисни мерки на новото правителство, обявени в края на юли, е влагане на 250 млн. лв. в ББР. По-повод тази мярка Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, коментира в блога си Ikonomika.org следното:

„Предишното правителство вече наля 500 милиона лева в ББР и заедно с други подобни разходи намали значително валутните резерви, което беше основна причина за влошаване на инвестиционното доверие към страната. Това трябва да се спре изцяло, а не да се продължава.

Активите на банковата система са близо 70 милиарда лева, повечето от тях под формата на кредити. 250 милиона лева, евентуално отпуснати на ББР, са по-малко от една трета от един процентен пункт от активите на банките. За първите 6 месеца на 2009 г. новите кредити на ББР са 62 пъти по-малко от новите кредити на търговските банки. Това е толкова малко, че няма никакъв начин да окаже каквото и да е влияние върху финансовия пазар.“

Георги Ангелов предлага ББР да привлича пари не от държавата, а от чужбина, но без държавна гаранция. Според икономиста пари могат да се привлекат от ЕБВР или чрез увеличение на капитала на ББР с привличането на частен инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още