IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат стратегия за по-качествено обслужване в туризма

От туристическия бранш отново подчертаха необходимостта от по-голямо облекчаване на визовия режим за руски туристи

15:18 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искат стратегия за по-качествено обслужване в туризма

Готвената от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Стратегия за развитието на туризма трябва основно да е насочена към повишаване на качеството на обслужване в сектора, заяви днес на пресконференция председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев, изразявайки мнението по въпроса и на другите основни браншови организации, като Българската асоциация на туристическите агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. 

Тончев посочи, че Стратегията за туризма трябва да е съгласувана със Закона за туризма, а също така да има тясна обвързаност с необходимите средства за реализирането й, като ясно е посочена ролята на държавата и на бизнеса.

Като пример беше дадена Австрия, където хотелите от категория 4 и 5 звезди плащат по-ниски данъци от тези с по-ниска категория, а страната има годишни приходи от туризъм над 12 млрд. долара.

От бранша отново подчертаха необходимостта от по-голямо облекчаване на визовия режим за руски туристи у нас. Би трябвало държавата и бизнесът да обмислят начини за насърчаване на притока на туристи от близките и средни дестинации, т.е. на разстояние до 3 часа полет със самолет, тъй като по време на криза един от характерните белези е скъсяване на разстоянието при пътуване с цел почивка, посочи Тончев.

Според него би трябвало при организиране на почивките на чужди туристи у нас да се обърне внимание и на факта, че вече и европейците с доходи на домакинство от около 5000 евро месечно (а не само тези с по-ниски доходи) са засегнати от кризата. Това означава, че голяма част от предлаганите туристически пакети трябва да са съобразени с изискванията на по-богатите чуждестранни туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още