IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 40% от туризма ни е в сивия сектор

В световен мащаб средно приходите от един турист за 2008 са били 870 долара, докато за България тази цифра е 525 долара на човек

14:22 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Около 40% от туризма ни е в сивия сектор

Около 40% от работещите в туристическия бранш фирми са в сферата на сивия сектор, заяви днес на пресконференция председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. Той уточни, че това са главно малки фирми със семейни хотели, които същевременно са затруднени да си плащат взетите кредити.

По данни на туристическата камара около 800 са към момента регистрираните по Закона за туризма туроператори и туристически агенти, но също толкова са и нерегистрираните, т.е. работещи нелегално и неплащащи данъци.

По-малко от 2% се очаква да бъде спадът на приходите от туризъм за 2009 г. в световен мащаб според последните прогнози на Световната туристическа организация, посочи Тончев. Това означава, че при приходи от туризъм за 2008 г. от 750 млрд. долара в света като цяло, за тази година се очаква спад от около 10 млрд. долара.

Според данните в световен мащаб средно приходите от един турист, независимо от продължителността на почивката, за 2008 г. са били 870 долара, докато за България тази цифра е 525 долара.

Икономическата криза обаче се отразява и на туризма, но в посока размер на инвестициите, отбеляза Тончев. Докато през 2007 г. инвестициите в туризма в световен мащаб са възлизали на 113 млрд. долара, то през 2008 г. те са 23 млрд. долара, а за тази година се очаква да са само 18 млрд. долара.

Председателят на туристическата камара потвърди дадената пред Investor.bg прогноза, че за 2009 г. страната ни няма да има спад на приходите от туризъм, т.е. те ще бъдат около 2,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още