IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 септември

08:56 | 05.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 септември

ДАНС е предала на Станишев данни за корупция
в. Сега

Костов: Няма доклад на ДАНС с имена на министри

Бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова потвърди, че предишното ръководство на агенцията е предало на премиера Сергей Станишев данни за корупционни практики в неговия кабинет. Пред БНТ тя поясни, че те са били изложени в шестмесечния отчет за работата на ДАНС, приключен през юли.

На въпрос дали това е същият доклад, за който съобщи бившият висш съветник в ДАНС Алексей Петров и който парламентарната комисия за контрол на ДАНС се опитва да установи дали съществува, Зоя Димитрова отговори: "Мисля, че няма разлика между това, което говори Алексей Петров, и това, за което говоря аз, че това е един рутинен отчетен доклад на работата на агенцията".

Преди ден пресцентърът на БСП съобщи, че бившият премиер Сергей Станишев "не е получавал доклад от ДАНС, свързан с корупция на министри от кабинета му".

Първанов с първи критики към кабинета "Борисов"
в. Сега

Президентът Първанов направи първата си оценка на дейността на правителството на Борисов, като уточни че са минали едва първите 40 от общо стоте дни и че не желае да прибързва.

Успоредно с внимателната оценка на наследеното, според Първанов трябва вече да има и антикризисна програма, която да не се свежда само до икономии и свиване. „Най-лесно е да свием първо 10, после още 5% от раздутата ни администрация, но не можеш да кажеш, че ще махнеш всички агенции, без да кажеш какво ще стане с тях", коментира държавният глава.

Според Георги Първанов трябва да се намерят ресурси за инвестиции в производството и потреблението. „Аз бих подкрепил такъв план, какъвто засега не виждам", заяви Първанов.

По темата с доклада на ДАНС президентът Първанов заяви, че до него не е достигала информация за доклад на ДАНС, който да съдържа имена на корумпирани министри от кабинета Станишев.

ЕС остана непреклонен и за петата европрограма
в. Сега

Европейската комисия върна оценката за съответствие на още една проблемна програма - "Развитие на човешките ресурси", по която се надявахме да усвояваме евросредства. Така България няма да може да вземе пари от ЕС по пет програми. Новината съобщиха снощи от финансовото министерство. Там е получен отговор от ЕК за последната оперативна програма, по която бяхме пратили доклад.

"Новото ръководство на агенция "Одит на средствата от ЕС" ще вземе под внимание препоръките за отстраняване на несъответствията", уточниха от ведомството на Симеон Дянков. България още не е изпратила последните два доклада - за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие".

Решението на ЕК бе очаквано. Вече са върнати оценките за съответствие на програмите "Административен капацитет", "Конкурентоспособност", "Транспорт" и "Техническа помощ".

Разпитват министър за спалните вагони
в. Стандарт

Разследващите проверяват още една сделка на БДЖ от 2006 г.

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев ще бъде разпитан по скандалната сделка с внесените 30 стари спални вагона за БДЖ. Това съобщи запознат с аферата, която "Стандарт" разкри.

Днес Софийска градска прокуратура образува дело по случая. То се води "срещу виновни длъжностни лица", като конкретни обвиняеми засега няма. Разследването е за длъжностни престъпления по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс, потвърдиха от държавното обвинение. По сделката е нарушен Законът за обществените поръчки, са установили разследващите.

Експерти изчисляват какви са щетите за държавата. Спалните вагони бяха договорени с швейцарската фирма "Арвекс" от град Цуг по 556 хил. евро парчето. Те са произведени през 1972-1973 г. Датата, на която са излезли от производствените халета обаче, още се уточнява чрез съдебна поръчка до Германия. По пристигналите до момента вагони липсват табелите, където е била записана тя.

Според разследващите в документите по сделката е било записано не производството им, а кога са били рециклирани. Този тип вагони имат максимален живот 20-25 г., твърдят експерти. След рециклиране могат да се използват още 20 г. До 8-10 години удължавало живота им евентуалното им модернизиране - т.е. козметичен ремонт на електроинсталация, тоалетни, тапицерии, боя.

Търговци хранили туристите по морето със старо месо
в. Новинар

Масово търговци и производители по Черноморието продават месо и месни продукти с изтекъл срок на годност. Това сочат предварителните данни от проверката на експерти от Националната ветеринарно медицинска служба (НВМС) по Черноморските курорти, оповестени вчера от директора на ведомството Йордан Войнов.

Инспекцията започна в началото на летния сезон и обхвана цялата страна. Войнов посочи още, че по време на проверката са били затворени няколко търговски обекта в цялата страна за продажба на дюнери заради липса на документи за произхода на месните продукти, както и за неспазване на изискванията за хигиена.

Шефът на ветеринарната служба обясни, че в близките дни ще бъдат обобщени и предоставени резултатите от направената инспекция.

Хеликоптерите за Шенген все пак ще бъдат купени
в. Новинар

Хеликоптерите, които предишното ръководство на МВР искаше да вземе във връзка с изискванията на Шенген, все пак ще бъдат купени.

Предишните управляващи бяха дали заявка за покупка на 4 машини с мотива, че те са нужни за патрулиране по границата. Новият кабинет обаче се усъмни, че това е поставено условие във връзка с Шенген и реши да провери целесъобразността на подобна сделка.

От думите на вицепремиера Симеон Дянков по време на петъчния парламентарния контрол стана ясно, че все пак хеликоптерите са необходими. Първото питане към него беше на бившия МВР министър Михаил Миков за Шенген и по-специално необходимостта от нови хеликоптери.

Миков припомни, че преди време Дянков е казал, че машините не са нужни.

От отговора на вицепремиера стана ясно, че през септември предстои да бъдат оценени новите оферти за хеликоптерите. Дянков съобщи, че за 3 години имаме да усвоим 161 млн. евро по програмата за Шенген.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още