IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков: Проучваме възможността за строеж на седми блок на АЕЦ Козлодуй

Възможността за нов атомен блок в Козлодуй е много привлекателна, смята енергийният министър

18:00 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Проучваме възможността за строеж на седми блок на АЕЦ Козлодуй

В момента проучваме много сериозно възможността, икономическата целесъобразност и техническата осъществимост на концепцията за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението си днес в централата, цитиран от БТА.

Трайков посети атомната централа по повод тържественото отбелязване днес на 35 години от официалното й откриване.

Трайков коментира още, че възможността за нов атомен блок в Козлодуй е много привлекателна, включително и от гледна точка на това, че има вече изградена инфраструктура на площадката на атомната централа. По думите му „министерството води разговори на различни нива, но няма да се вземат решения "на сляпо", а след обстоен анализ.

Възможността за строителството на седми блок на площадката на АЕЦ Козлодуй е съвсем реална, при това средствата за осъществяването на проекта ще бъдат около половината отколкото, ако се построи реактор на напълно нова площадка. Това заявиха през май енергетици от АЕЦ Козлодуй.

Като предимство при строителството на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ те изтъкнаха тогава, че е изградена околната съпътстваща инфраструктура в района на централата, което струва десетки милиони лева. Освен това площадката на централата е лицензирана като такава, който процес принципно е сложен и изисква години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още