IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов остана недоволен от действията на енергийния регулатор спрямо ЧЕЗ

Буди недоумение фактът, че не се изпълняват решенията на ДКЕВР за връщане на едномесечното отчитане на електроенергията в Северозападна България, коментира премиерът

17:02 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов остана недоволен от действията на енергийния регулатор спрямо ЧЕЗ

Буди недоумение фактът, че не се изпълняват решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на връщането от ЧЕЗ на едномесечното отчитане на електроенергията в Северозападна България, е коментирал премиерът Бойко Борисов във връзка с представения му по негово искане доклад от комисията по въпроса, съобщиха от правителствената информационна служба.

По думите на Борисов, «воденият вече няколко месеца спор между ДКЕВР и ЧЕЗ е в „патова ситуация” и съществува проблем, който е свързан или с прилагането на законовите правомощия на държавния регулатор, или с поддържане на авторитета му».

В тази връзка Борисов поставя въпроса, обосновани ли са разходите на държавата за високите възнаграждения на 13-те членове на комисията с председател Константин Шушулов, които за миналата година средно са получавали около 4350 лева на човек месечно. Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми, допълва премиерът.

Той обяснява в тази насока, че„бъдещите действия и работата на регулатора трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и максимално прозрачни, като е задължително да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на електроенергийните дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител».

Борисов посочва още, че е „недопустимо обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента при енергийните дружества, а всеки потребител трябва да знае за какво плаща».

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още