IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Топливо АД

Книжата на дружеството отбелязаха най-голям ръст в състава на SOFIX и BG40 през последните пет работни дни

11:36 | 05.09.09 г.
Акция на седмицата – Топливо АД

Книжата на Топливо АД бяха избрани от Екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

За последните пет работни дни акциите а дружеството поскъпнаха с най-бърз темп от състава на SOFIX и BG40, нараствайки с над 11 на сто до 5 лева за брой.

Все пак ликвидността по позицията остава слаба – за седмицата оборотът бе едва 20,5 хил. лв. като общо 4 435 броя акции смениха собственика си.

Дружеството се занимава с доставка, съхранение и търговия с газ пропан-бутан, течни горива, нефтопродукти, въглища и брикети, търговия със строителни материали и стоки за промишлено и жилищно обзавеждане.

Топливо обаче обяви, че ще преструктурира бизнеса си като основните направления в дейността през 2009 г. ще са търговия със строителни и отоплителни материали. За целта ще бъдат продадени 25 търговски обекта, обслужващи търговия с газ пропан-бутан и течни горива. Пазарната им оценка към края на миналата година бе 29,8 млн. лв.

За 2008 г. течните горива и газ пропан-бутан са формирали 45 на сто от приходите от продажби, 12 на сто от приходите са формирани от продажба на отоплителни материали, а останалите 43% - на строителните материали.

За настоящата година дружеството обяви, че очаква 35% спад на приходите си от продажби до 200 млн. лв. За полугодието обаче темпът на спад възлезе на 55% на годишна база до 77 млн. лв. приходи от продажби.

Най-голям принос за спада на продажбите от началото на годината има второто тримесечие, когато приходите от продажби паднаха с 64 на сто при 43% понижение през първото тримесечие.

Мажоритарен собственик на Топливо АД е Синергон холдинг АД.

Актуализираните ценови съотношения на Топливо към днешна дата са следните:

 

Ценови коефициенти
p/e 32
p/b 0,22
p/s 0,12

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още