IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средствата за издръжка на фонд Земеделие за 2009 са изхарчени

За покриване на административните разходи до края на годината са необходими 6 млн. лв.

11:54 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Средствата за издръжка на фонд Земеделие за 2009 са изхарчени

Актуалната план-сметка за приходите и разходите на Държавен фонд „Земеделие” показва, че средствата за издръжка на фонда за 2009 г. са похарчени. Това стана ясно след вчерашното заседание на управителния съвет на фонда, на което новият изпълнителен директор Калина Илиева представи информация за текущото състояние на бюджета на фонда, съобщиха оттам.

Налага се да се направят вътрешни корекции в план-сметката на фонда, така че да се осигури допълнителен финансов ресурс от 6 млн. лв. за покриване на административните разходи до края на годината, посочи Илиева. Това според нея може да стане, като се търси вариант да се съкратят предвидените разходи в план-сметката на фонда за придобиване на дълготрайни материални активи.

Една от причините държавната институция да няма пари за издръжка е, че предишното ръководство е изплащало масово допълнителни възнаграждения на служителите, смята новият директор на фонд „Земеделие“. С нареждане на старата управа на фонда разходи за близо 1,1 млн. лв. за възнаграждения на експертите му по линия на мярката „Техническа помощ” по Програмата за развитие на селските райони са били осчетоводени като похарчени пари от фонд „Работна заплата”.

За установяване законосъобразността на провежданите от предишното ръководство на ДФ „Земеделие” процедури по Закона за обществените поръчки е инициирана проверка на Сметната палата. Възлагането на одита е съгласувано с министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Калина Илиева е информирала вчера Управителния съвет на фонда, че 300 проекта на бенефициенти по програма САПАРД изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство на фонд „Земеделие”. В тази връзка се създава спешна организация и служителите по САПАРД ще работят извънредно, за да се извършат всички контролни процедури и заплащането по забавените проекти да стане до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още