IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 септември

08:03 | 04.09.09 г.
Преглед на печата за 4 септември

Дълговете на фирмите стигнаха 160 млрд. лв.
в. Сега

Дълговете на бизнеса у нас стигнаха рекордната сума от 160 млрд. лв., съобщи вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Това означава, че фирмите в България имат да връщат 1.5 пъти повече пари отколкото изкарват. От огромната сума 100 млрд. лв. са междуфирмените задължения, а по-голямата част от тях - към 60 млрд. лв., са просрочени. Данните, огласени от БСК вчера, са 2009 г. до момента.

"Супер Перелик" се промуши през горския мораториум
в. Сега

Мораториумът върху строежите на частници в заменени гори мина през парламента вчера, но веднага се разбра, че той няма да важи за курортния мегакомплекс "Супер Перелик". В текста се предвижда само едно изключение - за проекти на общините, а кметството в Смолян като акционер в "Супер Перелик" влиза в този кръг.

На практика "Супер Перелик" е осъществило най-мащабната замяна на гори в последните години. На сайта си вчера Държавната агенция по горите публикува шестте общини, които могат да се възползват от изключението. Въпросните кметства са получили общо 8216 дка. По-голямата част от тях - 8119.525 дка, са взети от община Смолян през 2008 г. именно за нуждите на мегакурорта.

Мексиканска вълна от съкращения
в. Стандарт

Истинска мексиканска вълна от съкращения се окачва до края на годината. За лавината от оставащи без работа българи алармираха пред социалния министър Тотю Младенов синдикати и работодатели.

Очаква се цифрата на съкратените работници до декември да надхвърли 350 хиляди. Това обаче е броят само на официално регистрираните в бюрата по труда. Според синдикатите цифрата на останалите на улицата българи ще мине 500 хиляди. "Виждате каква е тенденцията за ръст на безработицата, повече от ясно е, че ще има увеличение", коментира за "Стандарт" зам. социалният министър Красимир Попов. За месец юли безработицата у нас е 7,62%, а без препитание са останали 282 211 служители, обясниха от Агенцията по заетостта.

Закъсали фирми купуват бентлита
в. Стандарт

Как да си купим скъпа кола и да излъжем данъчните за произхода на парите? На куп куриози са се натъкнали служителите на Националната агенция по приходите, докато са проверявали недвижимите имоти и лимузините на баровци. Така например двама бизнесмени налели по 300 бона в губещите си фирми, за да си купят бентлита на името на компаниите. Друг предприемач пък обяснил покупката на скъпо возило със заеми, взети от 42-ма приятели. В момента НАП проверява и всички случаи, в които се твърди, че физически лица са давали пари. Възможно е да се извършат и допълнителни ревизии на доходите и имуществото на заемодателите.

Трима бивши министри може да получат призовки
в. Дневник

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви вчера от Добрич, че според получена от него информация от прокуратурата до няколко дни ще има повдигнати обвинения срещу бивши министри, без да посочи конкретни имена. От държавното обвинение потвърдиха косвено думите му, също без да се ангажират с имена, както и с конкретни срокове.

"Имаме разследване срещу неизвестен извършител от министерството на земеделието по два члена от Наказателния кодекс - за длъжностно престъпление и за безстопанственост в умишлената част. То ще приключи в разумен срок", каза зам. градският прокурор Роман Василев. Той уточни, че други две разследвания са свързани с обществени поръчки и действия на длъжностни лица в Министерството на отбраната. Проверява се и сградата на центъра за социални услуги на Министерството на труда и социалната политика.

България може да плаща 50 хил. евро на ден заради софийските бали
в. Дневник

България ще плаща между 30 хил. и 50 хил. евро на ден, ако бъде осъдена от Съда на Европейските общности в Люксембург заради балите на София. Това съобщи заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева по време на общественото обсъждане в Пловдив за приемането на 100 хил. тона опаковани отпадъци от столицата на сметището в Цалапица, предаде агенция "Фокус". На дебата присъстват около 200 граждани.

Манева каза, че още този месец Европейската комисия може да даде на съд България, защото част от балите все още стоят на временни площадки край столицата. Наказателна процедура срещу страната ще има, ако до края на годината не бъде предприето изграждане на 23-те регионални депа, каза още заместник-министърът.

ИТ бизнесът иска закриване на "Информационно обслужване"
в. Сега

ИТ фирми от частния сектор поискаха да се закрие основният им конкурент - държавната компания "Информационно обслужване". Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) вчера прати писмо с идеята си до финансовия министър Симеон Дянков, който е принципал на станалия скандално известен държавен софтуерен гигант.

"Вредите, които нанася "Информационно обслужване" на развитието на ИТ бизнеса, са много големи. През държавната структура са разпределяни и пренасочвани огромни средства, като са заобикаляни законите", пише в писмото на БАИТ, под което са се подписали още три браншови организации.

Изнасяме старите крушки в Сърбия и Либия
в. Стандарт

Продължава производството на нормални лампи и нямаме намерение да правим съкращения. Това обяви пред "Стандарт" Росица Стойчева, съсобственик на сливенската фирма "Европейска светлинна индустрия". Дружеството е единствено у нас, което произвежда забранените вече лампи. Имаме договори с купувачи извън Евросъюза.
Спазваме изискването на ЕК и вече спряхме от родния пазар 100-ватовите крушки, заяви Стойчева. Това обаче не ни пречи да изнасяме за Сърбия, Либия и др., допълни тя.

Цената на тока няма да пада
в. Новинар

Няма да има намаление на цените на тока, който се продава от Националната електрическа компания (НЕК), въпреки тежката икономическа криза в страната. Това заяви шефът на компанията Георги Миков. По думите му в момента производствените мощности на НЕК не са натоварени, заради което се трупат огромни загуби. Освен това токът, който се продава на свободния пазар, където цената се определя на пазарен принцип, е под реалната си стойност заради намаленото търсене. В момента цената, на която дружеството продава енергия на битовите потребители в България, е 56,68 лв. за мегават час без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още