IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на група Пиреос пада с 55% за полугодието

Провизиите са на нива от 207 млн. евро, което е 2,5 пъти повече в сравнение със същия период на 2008 година

12:12 | 03.09.09 г.
Нетната печалба на група Пиреос пада с 55% за полугодието

Нетната печалба на финансова група Пиреос отчита спад от 55 на сто за полугодието на годишна база, като от януари до юни възлиза на 128 млн. евро. Спадът се дължи на значителното увеличение на провизиите, съобщиха от институцията.

Провизиите са на нива от 207 млн. евро, което е 2,5 пъти повече в сравнение със същия период на 2008 година.

Печалбата преди облагане с данъци и провизии възлиза на 368 млн. евро през първата половина на 2009 година, което е намаление с 16% на годишна база. През второто тримесечие печалбата преди облагане с данъци и провизии се увеличава с 48% спрямо първото тримесечие главно поради увеличението на нетния лихвен доход и приходите от търговия с акции.

„Ситуацията в глобалната икономика остава трудна, но въпреки това вече има сигнали за постепенното възстановяване и стабилизиране на пазарите, които са налице от началото на второто тримесечие на годината. Ликвидността на група Пиреос почти достигна исторически високи нива, необслужваните кредити достигнаха 4,5%, но вече забавят темповете на ръста си, нивото на капиталова адекватност достига 11,2%, а оперативните разходи се увеличават само с 1%“, коментира Михалис Салас, председател на Борда на директорите на групата.

Нетният лихвен доход възлиза на 528 млн. евро (спад от 5% на годишна база, но бележи подобрение от 7% на база тримесечие). Нетният лихвен марж през второто тримесечие на 2009 година е 2,6% спрямо 2,4% през първото тримесечие на 2009 година.

Капиталът на група Пиреос се увеличава с 203 млн. евро в сравнение с март 2009 г. и възлиза на 3,3 млрд. евро с изключение на 370 млн. евро гръцки държавни преференциални акции. Ако се включат държавните преференциални акции, капиталът на групата достига 3,6 млрд. евро, става ясно още от съобщението.

Финансова група Пиреос е собственик на Банка Пиреос България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още