IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МРРБ установи завишени цени на проекти за подобряване на градската среда

Ще бъде направена оценка на икономическата ефективност на проектите по схема „Подкрепа за подобряване на градската среда”

17:37 | 01.09.09 г.
МРРБ установи завишени цени на проекти за подобряване на градската среда

Анализ на 19 одобрени проекта по схемата „Подкрепа за подобряване на градска среда” по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) е установил, че формираните в края на 2008 г. цени в проектните предложения са завишени спрямо реалните пазарни цени в сектора на строителството в момента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По тази причина и в условията на икономическа криза управляващият орган на ОПРР ще извърши оценка на икономическата ефективност на проектите и скрининг на заложените цени в количествено-стойностните сметки на одобрените проектни предложения като ценообразуване.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и зам.-министърът и ръководител на управляващия орган на оперативната програма Лиляна Павлова са се срещнали с кметовете на 19-те общини, които имат одобрени проекти по схемата.

Схемата е насочена към подобряване на атрактивността и физическата среда в общините в градските агломерационни ареали. Тя предвижда изграждане или реконструкция на паркове, зелени площи, детски площадки за игра, рехабилитация на улици, подлези, пешеходни и велоалеи, улично осветление, достъп за хора с увреждания и други.

Изменени са също и вътрешните правила за работа на оценителните комисии за оценяване на проекти по ОПРР, като всяка оценителна комисия вече е длъжна да извършва оценка на цените преди представяне на окончателния си доклад.

По време на срещата е обсъден и одобрен график, според който от 7 септември в продължение на две седмици одобрените проекти ще бъдат прегледани и ревизирани в частта, касаеща количествено-стойностните сметки там, където това е необходимо. Анализът на проектите ще бъде правен от външни оценители. След приключване на анализа ще бъде дадена една седмица за обсъждане на ревизираните количествено-стойностни сметки с общините, след което ще се пристъпи към сключване на договори.

Схемата е на обща стойност 244 млн. лв. и е публикувана на 20 август 2008 г. със срок за подаване на проектни предложения 5 януари 2009 г. От подадените от 82 общини проектни предложения са одобрени 19 на обща стойност 163 млн. лв. Те ще се изпълняват в Белослав, Благоевград, Бургас, Велинград, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кърджали, Ловеч, Лом, Нова Загора, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Столична, Хасково и Шумен.

С останалите свободни около 80 млн. лв. по схемата и средствата, които ще останат след преоценката на цените на одобрените 19 проектни предложения, ще се публикува нова схема, насочена към подобряване на градската среда. Бенефициенти по новата схема ще са общините, които не са получили финансиране по първата схема. Очаква се тя да бъде обявена в края на месец септември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още