IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Привикват собственици на скандалните джипове-баничарки в прокуратурата

Един от възползвалите се от измамната схема вече е върнал близо 45 хил. лв. на държавата

12:20 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Привикват собственици на скандалните джипове-баничарки в прокуратурата

Разплитането на измамната схема за връщане на ДДС от луксозни автомобили набира сила, съобщава Dnes.bg. До момента вече има образувани 14 досъдебни производства и 16 преписки на собственици на луксозни коли, които са ги регистрирали като товарни, обявяват от пресцентъра на МВР.

Вече дори има случай на възстановена в бюджета сума, покриваща разликата в данъците, които се плащат за луксозен и за товарен автомобил. Това се случило след като един от собствениците на лъскава кола, регистрирана като товарна, е внесъл в хазната 44 459 лева заедно с лихвите.

От 20 август тече полицейска операция на територията на цялата страна, която проверява прилагането на престъпна схема, по която не се плаща ДДС.

Схемата е следната – скъпи леки автомобили от висок клас, например БМВ Х5 и Х6, Порше Кайен, Ауди Q7, Мерцедес ML, GL, се регистрират като товарни. За да бъдат регистрирани, претърпяват малки “трансформации”.

Формално се премахват задните седалки, изработва се и се монтира допълнителна решетка в автомобила от лицензирана фирма.

След това се издава протокол за извършеното преустройство, за да се възстанови или да не се внася ДДС. Товарните автомобили са освободени от този данък.

Собствените на луксозните коли си спестяват данък добавена стойност, който за този клас автомобили е от 15 000 до 45 000 лева. След това отново преоборудват автомобилите като леки.

До момента полицията е открила 157 подобни луксозни автомобила. На 14 от собствениците са образувани досъдебни производства, а други 16 преписки ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Полицейската операция ще продължи до установяване на всички коли, минали по схемата.

Допълнително ще се проверява произходът на средствата, с които са купени скъпите коли.

Освен това ще се нищи и дали собствениците им са злоупотребили, като са ги карали с винетка за лек автомобил, а не за товарен, защото в първия случай цената е 67 лева, а във втория – 550 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още