IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на заложните къщи поиска единни правила за бранша

Българите залагат основно злато и все по-малко техника

13:40 | 31.08.09 г.
Асоциацията на заложните къщи поиска единни правила за бранша

Създаването на единни правила, по които на клиентите на заложните къщи да се предоставя качествена и регламентирана услуга, е сред основните цели на Асоциацията на заложните къщи, каза на пресконференция Вангел Вангелов, председател на асоциацията, цитиран от БТА.

От асоциацията призовават държавните органи - МВР, Министерството на финансите, Комисията за защита на потребителите, да подготвят съвместно с организацията методика, по която да може да се контролира работата на заложните къщи.

От асоциацията отчитат като положително въвеждането на задължителна декларация за собственост на залаганата вещ и третирането като престъпление попълването на документа с невярна информация.

По данни на асоциацията в наредбата за дейността на заложните къщи се регламентира месечната лихва, срещу която се предоставя услугата в заложните къщи - до 3 на сто, като освен нея се начислява и такса. Според асоциацията, лихвите са ниски и не покриват разходите на заложните къщи и би трябвало те да се регламентират от пазара. С въвеждането в наредбата на възможността заложните къщи да събират такси, представителите на бранша смятат, че ще могат да компенсират разходите си.

Според ръководството на асоциацията кризата не е увеличила броя на хората, залагащи вещи. Заложните къщи избягват да вземат мобилни апарати или битова техника, защото няма пазар за тях заради промоциите, предлагани от операторите или в търговските вериги. Кризата не е променила и размера на лихвите и таксите, събирани от заложните къщи.

По данни на асоциацията българите залагат основно злато и все по-малко техника. Един от проблемите е, че според нормативна уредба от 2000 г. златото трябва да има държавна марка и само тогава може да бъде заложено. Заради големия интерес от залагане на злато от асоциацията настояват за промяна в наредбата.

В асоциацията членуват 82 фирми с общо около 500 търговски обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още