IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 август

08:00 | 31.08.09 г.
Преглед на печата за 31 август

Българи си залагат домовете, за да си плащат сметките
в. Новинар

Все повече българи ипотекират жилищата си, за да получат кредит, с който да платят сметките си за ток, парно и данъци. Тъй като от началото на кризата банките все по-често отказват потребителски кредити, хората прибягват към ипотечните заеми, за да покрият разходите си или да върнат стари задължения по други кредити и кредитни карти. В момента българите масово теглят заеми до 30 000 лв., за да погасят натрупани задължения за вода, парно или данъци, каза за „Новинар” изпълнителният директор на консултантската компания „Кредит център” Тихомир Тошев.

350 млн. лв. дефицит в здравеопазването
в. Сега

Около 350 млн. лв. е дефицитът в системата на здравеопазването. Това сочи анализа на Министерството на здравеопазването, който днес е бил представен от министър Божидар Нанев на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

В системата на здравеопазване се очертава дефицит от около 130 млн. лв. в НЗОК плюс около 70 млн. лв. очаквани разходи до края на годината в НЗОК поради въздействието на новия Позитивен лекарствен списък. В Министерството на здравеопазването се очертава дефицит от около 150 млн. лв. на база на разходи, които трябва да бъдат извършени до края на годината. По думите на министър Нанев до края на годината се очаква допълнително влошаване на бюджета.

Дойче банк повиши оценката си за българските държавни облигации
в. Дневник

Дойче банк е повишила до "подценени" оценката си за държавните облигации на България, предаде "Блумбърг". Инвестициите в страни като България или Полша са атрактивни, аргументират се анализатори от банката. Досегашната оценка за дълговите книжа на България беше неутрална. Според банката рискът от държавен фалит за страната ни е намалял.

Фирми изтеглят лекарствата си от България
в. Новинар

Има тенденция чуждестранните производители на лекарства да изтеглят продуктите си от българския пазар заради неизгодните цени, на които се продават. За това са предупредили българските представители на фирмите на среща със здравния министър. Причина пък става въведеното изискване към медикаментите, закупувани с публични средства за най-ниска референтна цена от осем държави. В същото време обаче държавата отделя недостатъчно средства за заплащане на лекарствата и така пациентите са принудени да доплащат за медикаментите, смятат от фирмите. Във връзка с това от фирмите са поискали преразглеждане и промяна на това изискване.

Кризата отказа българина от застраховка "Живот"
в. Сега

Мнозина българи, които имат сключени застраховки "Живот", предсрочно прекратяват договорите си и си теглят парите, алармира председателят на Съюза на застрахованите Георги Бакалов. Причината е, че хората се чувстват несигурни за работата и доходите си и срещат финансови затруднения.

"Хората, които спешно се нуждаят от пари, прекратяват предсрочно полиците на застраховките си "Живот" и така губят до 60% от внесената сума", каза Бакалов. В съюза непрекъснато пристигали жалби от ощетени. Според него хората сега са потърпевши, защото не са си чели внимателно договорите, а и често бивали заблуждавани от застрахователните брокери.

Имотите ни най-силно ударени от кризата
в. Стандарт

Пазарът на недвижими имоти в Дубай и България е най-силно засегнат от икономическата криза. Ценовият спад на места достига 75 на сто. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс". По Българското Черноморие апартаментите, които са се продавали на цена от 60 000 евро, сега имат стойност от около 15 000 евро или дори по-малко, коментира изданието. Същото е положението с имотите в Испания и Флорида, където стойността на жилищата е паднала със съответно 30 и 40 на сто. Тези нови тенденции несъмнено носят загуби за британските граждани, инвестирали в чуждестранни имоти. Според проучвания загубите на британци с подобни инвестиции на чуждестранните пазари възлизат на 24 милиарда лири.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още