IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 август

09:33 | 29.08.09 г.
Преглед на печата за 29 август

АЕЦ-Белене било авантюра 

в. Стандарт

Няма по-голяма авантюра от развитието на проекта за АЕЦ-Белене смята Георги Касчиев, който е консултант в института по изследване на риска към Виенския университет. Той е единственият ядрен експерт, който се е обявил против строежа на атомната електроцентрала край Белене.

Толкова масивен проект според него въобще не бил обезпечен финансово, което означавало, че нито една от 15-те банки, с които са водени преговори за финансиране не гледат сериозно на такава инвестиция. До сега нито една банкова институция не е дала съгласие да финансира строежа на атомната централа.

Касчиев изнесе 40-минутна лекция с доводи защо централата не трябва да бъде строена по времето на паневропейски форум посветен на атомната енергия в Свищов. Най-добре за България ще бъде ако централата не се построи и страната се откаже от този авантюристичен проект. Цената на изграждането на АЕЦ-Белене набъбнала от 1 милиард евро до 10 милиарда, но това се пазело в тайна от крайните потребители - хората. Никъде не се съобщавало, че цената на тока, който ще трябва да плащаме от АЕЦ-Белене ще бъде около 35 стотинки, което е два пъти повече от сегашната.

Сринаха се цените в старозагорския МОЛ

в. Стандарт

Цените на много стоки в старозагорския Парк МОЛ буквално се сринаха. Някои търговски марки обявиха до 70 на сто намаление при разпродажбата на пролетно-летните си колекции.

Маркови тениски, които доскоро са стрували 30,99 вече могат да се купят за само 8,99 лв. Дамски дънки се предлагат за 31,90 лв при доскорошна цена 107,99, панталоните пък са поевтинели от 49,90 на 19,90, а блузите от 29,90 на 9,90 лв.

МВФ: България да помисли за външно финансиране

в. Новинар

София ще трябва да обмисли възможността за кредит от външна финансова институция до края на годината. Това съобщи в петък радио „Дойче веле”, позовавайки се на експерти от Международния валутен фонд (МВФ) и международни агенции за икономически анализи. България е една от най- застрашените страни от Източна Европа заради очакваното увеличение на просрочените заеми. Анализаторите предвиждат ръст на просрочените заеми в повечето източноевропейски държави, като в България положението е най-сериозно.

Държавата пуска пак 60 ловни концесии

в. Сега

Държавната агенция по горите (ДАГ) отново ще раздава ловни полета на частници. Рестартират се конкурсите за 60 дивечовъдни участъка из цяла България, а ведомството ще оценява кандидатите по нова методика, в чиято тежест ще са годишните такси и бъдещите инвестиции в стопанствата. Това гласи заповед на шефа на ДАГ Георги Костов. "Концесия не е мръсна дума. Държавата няма пари да се грижи за дивеча, затова с търгове ще изберем нови стопани, обясни пред "Сега" доц. Георги Костов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още