IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервите на БНБ се увеличават с над 1 млрд. лв.

Увеличените резерви представляват Специални права на тираж от МВФ

16:40 | 28.08.09 г.
Резервите на БНБ се увеличават с над 1 млрд. лв.

Днес страната ни е получила 474 586 534 специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд (МВФ), с които се увеличават международните валутни резерви на Българската народна банка, съобщи институцията.

Получените от България СПТ представляват 517 млн. евро (малко над 1 млрд. лв.).

Получените средства са във връзка с взетото решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза.

Това дава право на всяка от страните членки на МВФ да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ.

В съответствие с това решение на 7 август 2009 г., с мнозинство от 85% от гласовете на страните членки в МВФ, Бордът на управителите на МВФ одобри резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на Българската народна банка в качеството му на Управител за България в МВФ, гласува в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка.

На 9 септември 2009 г. ще бъдат предоставени от МВФ още 136,3 млн. СПТ по специалното еднократно разпределение на СПТ от 1997 г., което наскоро също беше ратифицирано от всички страни членки.

Към днешна дата активите на управление „Емисионно“ (Валутният борд) са в размер на 22,143 млрд. лв., като в тях не са включени новите СПТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още