IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител отчетоха спад на месечна база

На годишна база общият индекс на цените на производител през юли 2009 г. усилва спада си до 10,6%

11:25 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител отчетоха спад на месечна база

Общият индекс на цени на производител през юли 2009 г. е с 1% под равнището на предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение на цените е регистрирано в преработващата и в добивната промишленост - с 0,9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление със 7,6%.

За сравнение през юни общият индекс на цените на производител отчете ръст от 0,5% на месечна база, а на годишна намаля със 7,3%.

В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо юни се наблюдава при добива на метални руди - с 2,6%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2%, а увеличение при производството на химични продукти - с 3,5%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през юли 2009 г. намалява с 10,6%. В добивната промишленост цените намаляват с 19,2% спрямо съответния месец на 2008 г., в преработващата промишленост - с 12,2%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,2%.

В преработващата промишленост по-съществен спад на цените спрямо юли миналата година има при производството на основни метали - с 25,8% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13%, а увеличение на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 12,4%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12,3%.

Данните на НСИ показват още, че индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли е с 0,9% под равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 1,2%, и в преработващата промишленост - с 2,2%, а намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,6%.

На месечна база в преработващата промишленост увеличение на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 1,4%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,8%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,9%. В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 4,1%, докато при добива на въглища цените намаляват с 2,1%.

На годишна база индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли намалява с 9%. В добивната промишленост цените спадат с 14,5%, в преработващата промишленост - с 12,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2008 г. има при производството на основни метали - с 32,1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,3%; производството на хранителни продукти - с 6%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки - с 6,7%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още