IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 август

07:51 | 28.08.09 г.
Преглед на печата за 28 август

Връщат от границата за неплатени данъци
в. Новинар

На 79 собственици и управители на фирми, които системно не са плащали данъци, е забранено да напускат страната. Причина за санкцията са натрупаните им задължения в размер на 72,2 млн. лв., съобщиха в четвъртък от Националната агенция за приходите (НАП). Ограничаване на паспортния режим е една от постоянните мерки, които налага агенцията спрямо длъжниците, като санкциите се налагат според стойностни прагове, обясниха за „Новинар” от ведомството, но отказаха да кажат какви са праговете. На други 86 лица, дължащи 79 млн. лв. данъци, пък са отнети разрешителните за притежание на оръжие.

Трупаме стаж по пантофи
в. Стандарт

Скоро българите ще трупат трудов стаж по пантофи вкъщи. Признаването на надомната работа като редовен работен ден в офиса ще даде глътка въздух на бизнеса в кризата. Така компаниите ще пестят от наеми, а съкращенията ще бъдат по-малко. Затова новият кабинет спешно готви промени в Кодекса на труда, заяви социалният министър Тотю Младенов в интервю за "Стандарт". Идеята е хората на трудови договори да могат да работят дистанционно от вкъщи, ако професията им го позволява. Промените ще са готови най-вероятно до края на годината. Шефовете ще са длъжни да осигурят нужните условия за надомната работа. Министерството обмисля и промени в размера на глобите. Те ще са според големината на фирмата и бизнеса й.

БГ лютеницата made in China
в. Стандарт

Националният символ - лютеницата, се прави от китайско доматено пюре и турски чушки. Картофите ни са германски, а грахът - унгарски. Едва 30% от суровините в консервите ни са български, съобщи Илия Кафеджиев, заместник-директор на Института по консервна промишленост. Почти 100% от доматите за обработка се внасят отвън. За производството на 1 тон пюре са необходими 6 тона домати и затова българските предприятия предпочитат вносни или направо внасят готово пюре, най-често от Китай. Едва 20% от чушките в буркани са родно производство, останалите са внос от южната ни съседка и Македония. От Турция идват и краставиците. Единствено патладжаните са български, каза Кафеджиев.

Кантора на депутат от ГЕРБ замесена в имотна измама
в. Сега

Кантора на депутат от ГЕРБ се оказа забъркана в подготвяна от имотната мафия измама. В нотариалната кантора в Монтана на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова е съставено фалшиво пълномощно за продажба на апетитен имот, собственост на Васил Златев, баща на шефа на "ЛУКойл-България" Валентин, обяви пред "Сега" прокурорът Чавдар Ангелов.

Сделката с двуетажната сграда в центъра на София е трябвало да бъде изповядана в столицата, допълни той. Документът е съставен от помощник-нотариус. Шефът на "ЛУКойл България" Валентин Златев е близък до новите управляващи и до премиера Бойко Борисов.

Бизнесът иска 100 млн. лв. помощ за заплати
в. Сега

100 млн. лв. да даде държавата за заплати на работниците на непълен работен ден, заети в най-силно засегнатите от кризата сектори, настояха вчера работодателите на среща с лидера на СДС Мартин Димитров.

В момента някои работодатели получават от държавата в продължение на три месеца по 120 лв. за възнаграждения на свои кадри, които не са съкратили, а са задържали на непълен работен ден. Бизнесът обаче смята, че те не са достатъчен стимул и затова настоява сумата да се увеличи на 70% от половината заплата. "Ако заплатата на човек е 600 лв., то той следва да получава 300 лв. плюс още 210 лв. от държавата", обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Според него за мярката ще са нужни близо 100 млн. лв.

Депозитната война започна да утихва
в. Дневник

Лихвите по депозитите на домакинствата намаляват и през юли за втори пореден месец, показва статистиката на БНБ. Според някои експерти това е сигнал, че банките започват по-малко да разчитат на набирането на финансов ресурс от гражданите. Според други трябва да се почака, преди да се говори за устойчива тенденция.

Ефективната годишна лихва по левовите депозити на домакинствата намалява с 16 базисни пункта (б.п.) до 7.99%. Ставката за влогове в евро се понижава с 18 б.п. до 6.34%. Лихвата по фирмените депозити в левове е паднала на 6.36%, докато при тези в евро отчита слаб ръст до 4.4%.

Попова и Дянков ще променят системата за контрол
в. Дневник

Реформа на контролната система и укрепване на всички органи, които следят за изразходването на държавни и европейски средства, обяви министърът на правосъдието Маргарита Попова. "Контролните звена в държавата сега са направени така, че да не работят", заяви Попова и каза, че за промяната ще работи с финансовия министър Симеон Дянков. "Той горещо подкрепя тази идея, защото огромни средства изтичат през слабата и безпомощна контролна система", каза Попова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още