IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България поиска отлагане с 2 години на евростандарти в млекопроизводството

Въвеждането на евростандартите за производство ма млечни продукти би трябвало да стане до 1 януари 2010 г.

16:04 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
България поиска отлагане с 2 години на евростандарти в млекопроизводството

България е поискала официално отлагане с две години на въвеждането на европейските стандарти за нашите производители на млечни продукти, съобщиха за БТА източници от Генерална дирекция „Здравеопазване" на Европейската комисия, от чиято компетенция е този въпрос.

Пред септември българското искане ще бъде обсъдено в Постоянния комитет по въпросите на хранителната верига и здравеопазването на животните, в който са представени всички страни-членки на Европейския съюз.

Очаква се комитетът да вземе решение същия месец. Ако то е положително, България ще получи отсрочката. От страна на ЕК пречки няма да има, са посочили още източниците.

Наскоро председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева съобщи, че в момента се водят разговори с Брюксел за удължаване на срока за въвеждане на стандартите на ЕС за българските производители на млечни продукти.

Това, според договореното при приемането на страната ни в ЕС, би трябвало да стане до 1 януари 2010 г., обаче някои български млекопроизводители, особено по-малки, още не са готови, затова се иска срокът да е 1 януари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още