IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на чуждите туристи за лятото с 12-15%, цените в хотели по-ниски с 15%

Спадът на броя на чуждите туристи за годината се очаква да бъде в рамките на 10-12%

09:45 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на чуждите туристи за лятото с 12-15%, цените в хотели по-ниски с 15%

Броят на чуждите туристи, посетили българското Черноморие това лято, по предварителни данни ще бъде с 12-15% по-малък от миналата година, съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев.

Най-много, както и предишни години, са посещенията на германци и англичани, въпреки че броят на първите ще бъде по-малък на годишна база с 10-15%, а на вторите – със 7-8%. Затова пък това лято дошлите у нас руснаци спрямо миналата година са повече с около 20%, при това голяма част от тях почиват пълни 2 седмици.

Броят на почиващите на родното Черноморие българи спрямо миналата година има ръст по предварителни данни от около 7-8%, като предпочитани са пакетите от 7 нощувки.

За август по последни данни хотелите в основните ни курорти са пълни близо 70%, което е повече от посещаемостта през предходните 2 месеца. Това се дължи и на общо взето по-ниските цени на нощувките средно с 15% на годишна база, дори и с 20%.

Прогнозата за годината на туристическата камара е, че спадът на посетилите чужди туристи страната ни ще бъде в рамките на 10-12%, но в същото време общите приходи от туризъм ще бъдат на нивото от миналата година, т.е. около 2,4 млрд. евро.

Тончев обясни това с факта, че хотелите от по-висок клас вече предлагат повече допълнителни услуги и възможности за развлечения, които се заплащат допълнително извън основния „пакет“ и увеличават приходите на хотелиерите. Това се отнася особено за спа и балнеоложкия туризъм, като този сектор очаква да увеличи приходите си за тази спрямо миналата година с 10-15 млн. евро въпреки кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още