IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балкан АД натрупа загуба от 166 хил. лв. за второто тримесечие

За полугодието загубата е 143 хил. лв. при печалба от 134 хил. лв. за януари-юни 2008 година

16:08 | 26.08.09 г.
Балкан АД натрупа загуба от 166 хил. лв. за второто тримесечие

За април-юни финансовият резултат на производителя на кари Балкан АД е загуба в размер на 166 хил. лв. при печалба от 151 хил. лв. за сравнимия период на миналата година, показа консолидираният отчет на дружеството, представен чрез БФБ-София.

За полугодието загубата е 143 хил. лв. при печалба от 134 хил. лв. за януари-юни 2008 година.

През второто тримесечие продажбите падат с по-малък темп спрямо спада им през първото. Понижението през второто тримесечие е 43% до 1,7 млн. лв., докато през първото продажбите паднаха с 47 на сто до 1,16 млн. лв.

От началото на годината до края на юни консолидираните продажби на Балкан АД са на стойност 2,9 млн. лв. или с 50% по-малко на годишна база.

„От началото на четвърто тримесечие на 2008 г. започна рязък спад на пазара в търсенето на готови мото- и електрокари и резервни части за тях. Рязкото спадане на поръчките продължи и през януари и февруари 2009 г., което наложи персоналът да излезе в принудителен отпуск“, става ясно от отчетите на дружеството.

„Перспективата за следващите месеци също е обезпокоителна. Спад има и в реализацията на велосипеди, чието търсене на пазара през 2009 г. се очертава да бъде ниско“, коментират от Балкан АД.

Балкан АД консолидира дейността на Балканвело АД, което произвежда велосипеди и части за тях.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации за първите шест месеца намалява до 152 хил. лв. от 526 хил. лв. за сравнимия период на миналата година. EBITDA маржа се понижава до 5% от продажбите спрямо 9% година по-рано.

Оперативният кеш за полугодието е положителен и е на стойност 458 хил. лв.

Днес нямаше сключени сделки с акциите на Балкан АД.

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още