IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на БВП от 2% предвиждат в държавния бюджет за 2010 г.

За 2010 г. ще има намаляване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, а през следващите 3 години до 2013 г. ще има намаление с по 1 п.п.

15:17 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на БВП от 2% предвиждат в държавния бюджет за 2010 г.

Спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2% се предвижда в държавния бюджет за 2010 г., съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на Министерски съвет, на което беше приета Фискалната макроикономическа рамка за целия четиригодишен мандат на управление на правителството, т.е. до 2013 г.

Предвижда се бюджетът за тази и следващата година да бъде балансиран, т.е. без излишъци, каквито имаше при предишното правителство, но и без дефицит.

Други основни параметри, които е решено да залегнат в бюджета за следващата година, са намаляване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта (п.п.), като през следващите 3 години до 2013 г. ще има намаление с по 1 п.п.

Размерът на преките данъци през 2010 г. ще се запази същият. Социалните плащания за майките с деца и обезщетенията за безработни няма да се вдигат. Средният ръст на безработицата през следващата година се предвижда да е около 11,4%, т.е. много по-висок от този през миналата година.

В средата на юни 2010 г. ще бъде решено дали ще има възможност от юли следващата година да се вдигнат работните заплати на държавните служители и пенсиите. Финансовият министър отказа да даде каквито и да било прогнози в тази насока, като каза, че премиерът е „забранил да се употребява думата „ще“.

Другите думи, които Бойко Борисов е забранил на министрите да употребяват, са „замразяване на доходите и пенсиите“, каза самият той.

По думите на премиера, именно той е увеличил пенсиите от 1 юли с 9%. Бойко Борисов продължи да твърди това, дори когато журналисти му напомниха, че увеличението на пенсиите е залегнало в Закона за държавния бюджет за 2009 г., че пенсиите са увеличавани няколко пъти от предишния кабинет и че увеличението става само формално сега, непосредствено след като неговото правителство е встъпило в длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още