IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков би вложил пари в АЕЦ Белене, но още не е сигурен дали да се строи

До 2 седмици ще е ясен новият председател на ДКЕВР на мястото на Константин Шушулов

15:28 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков би вложил пари в АЕЦ Белене, но още не е сигурен дали да се строи

„При големите енергийни проекти е важна възвръщаемостта на инвестициите, например аз бих вложил скромна сума в проекта за АЕЦ Белене“ - така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира журналистически въпрос дали вече е ясна съдбата на проекта АЕЦ Белене, за който новите управляващи заявиха, че не се знае дали е икономически изгоден за страната. 

Трайков не уточни дали под „скромна сума“ има предвид собствени или държавни пари и разглежда ли се вариантът делът на държавата в АЕЦ Белене да падне под 51%.

Министърът посочи, че продължават анализите за дългосрочните ползи от строителството на новата атомна централа и не даде конкретен отговор какво сочат те. Затова пък Трайков цитира думите на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че по принцип „имаме нужда от повече атомни централи, за да сме енергиен център на региона“. Трайков допълни, че е наясно за традиционно много високата обществена подрепа за АЕЦ Белене. 

Относно обявените вчера от ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ) уволнения на двамата директори на Националната електрическа компания, Трайчо Трайков посочи, че в близките дни ще бъдат обявени имената на новите директори, а до 2 седмици ще е ясно кой ще заеме мястото на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, чийто мандат изтича.

Министърът допълни, че по всяка вероятност ще има „редуциране“ на ръководния състав на БЕХ и дружествата му, но изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева запазва поста си.

Новият директор на АЕЦ Козлодуй, който заема мястото на подалия официално вчера оставка Иван Генов, ще бъде досегашният главен инженер на централата Димитър Ангелов, обяви министърът. Ангелов има 28 години стаж в АЕЦ Козлодуй и е завършил Московския енергиен институт.

Трайчо Трайков отново влезе в задочен спор с Генов относно ефективността на неговото ръководство. От думите на министъра се разбра, че макар АЕЦ Козлодуй да работи на печалба, то, според него, е могло тя да бъде още по-голяма. Министърът нарече „добър специалист“ Генов, но отчете като неправилно, че централата е продавала електроенергия без да е обявен търг, тъй като вероятно с търг щяла да се постигне по-добра цена.

В същото време от думите на Трайков стана ясно, че според сегашното законодателство (което предстои да се промени) производителите на електроенергия не са длъжни да правят подобни търгове, а и другите електроцентрали в страната също не са го правили. Европейската практика по въпроса сочи, че реален пазар на електроенергия и съответно постигане на пазарна цена може да има при наличието на електроенергийна борса, каквато у нас няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още