IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 1000 души съкратени от началото на годината в Русе

Уволненията са в отраслите машиностроене, металообработване и химия

14:17 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 1000 души съкратени от началото на годината в Русе

От началото на годината до 20 август бюрото по труда в Русе е уведомено от 15 фирми, че извършват масови съкращения на 976 работници поради финансовата и стопанска криза, съобщи Румяна Бонева, началник на отдел в бюрото.

Уволненията са в отраслите машиностроене, металообработване и химия. Само през август се съкращават 124 работни места от трима работодатели.

В действителност намаленията на работните места са повече, тъй като много уволнени работници са били назначени на изпитателен срок или със срочен трудов договор, чието прекратяване не се регистрира като съкращение, коментира Бонева, цитирана от БТА.

В бюрото по труда през тази година са се регистрирали 436 души, засегнати от масовите съкращения. Този брой е два пъти по-малък от обявения, тъй като вероятно голяма част от работниците са си намерили веднага работа или са изпълнени съкращенията, уточни Румяна Бонева.

По повод на масовото намаляване на работните места в Русе от Областната инспекция по труда коментираха, че имат информация за натиск от работодатели към работниците да напускат по взаимно съгласие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още