IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийният холдинг иска оставките на ръководството на НЕК

Директорите на НЕК не били намалили достатъчно разходите по време на криза

17:59 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният холдинг иска оставките на ръководството на НЕК

Главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и изпълнителният директор Мардик Папазян трябва да понесат персонална отговорност за лошите финансови резултати на компанията, заяви на пресконференция днес Тенчо Попов, зам.-председател на борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ). По думите на председателя на директорския борд на холдинга Борис Пеков, директорите на НЕК ще бъдат освободени от длъжност до края на седмицата.

Според ръководството на БЕХ, цитирано от БТА, отговорността за финансовите резултати на компанията е най-вече на оперативния мениджмънт. Изнесените първоначални данни на продължаващата и в момента проверка в НЕК сочат, че до края на годината компанията ще генерира 76 млн. лв. по-малко приходи от прогнозираните.

От началото на годината продажбите на НЕК са спаднали с 8%, а дружеството е съкратило разходите си с 2%, което не е достатъчно в условията на криза, според ръководството на БЕХ. 

Според данните за първите 4 месеца на годината загубите на НЕК са 38 млн. лв. Освен това НЕК към началото на юни дължеше на производители на ток в страната 140 млн. лв. Тогава от НЕК посочиха, че загубите се дължат на твърде ниските цени, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила за продажба на електроенергия от компанията на регулирания пазар (на едро на ЕРП-та). Миналата година НЕК приключи с печалбата от само 40 млн. лв.

Като пример за лошия мениджмънт на НЕК Тенчо Попов днес посочи увеличението на лихвата по сключения с "БНП Париба" през 2007 г. синдикиран заем от 250 млн. евро, който е трябвало да послужи за стартиране на дейности по проекта "АЕЦ Белене". Кредитът е взет при нормални за тогавашните икономически условия параметри при лихва в размер на юрибор плюс под 1 процент надценка, посочи Попов. В договора обаче е записано, че НЕК трябва да следва определен финансов показател на печалба преди облагане с данъци, а той не е спазен, вследствие на което кредитът става предсрочно изискуем, заяви Попов.

В момента се водят преговори с кредиторите за промяна на условията по договора, но надбавката на лихвата над юрибор вече се променя до над 8 пъти, обясни още той. 

В БЕХ днес следобед е получена по факс оставката на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и до края на седмицата съветът на директорите на БЕХ ще вземе решение за неговото освобождаване, съобщи още председателят на БЕХ, допълвайки, че вероятно Генов ще бъде освободен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още