IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 август

08:17 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 август

Платили за мляко на фермери без крави

в. Стандарт

Над 2 хиляди фермери у нас, които нямат животни и не са предавали мляко, са получили близо 2 млн. лева субсидии за произведено качествено мляко. Новият екип на земеделското министерство разкри, че това е станало миналата есен. Парите са платени без стопаните да са проверени дали наистина отглеждат животни, съобщи БНТ.

Голяма част от тези фермери са имали животни, но по различни причини са затворили фермите и не са предавали мляко. А субсидии са получили на база закупени квоти. Проверки ще изясняват защо е допуснато това и кой е отговорен. Стопаните обаче няма да връщат пари.

Шефът на АЕЦ"Козлодуй" напуска

в. Дневник

Изпълнителният директор на АЕЦ"Козлодуй" Иван Генов подава оставка във вторник. След всички обвинения, които бяха изложени срещу мен, към решил в първия работен ден след отпуската си да подам оставката си, заяви Генов пред БНР. Това ще стане в понеделник. Според източници на "Дневник" очаква тя да бъде приета от ръководството на Български енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е атомната централата.

В продължение на една седмица Генов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма си разменяха реплики през медиите. Трайков заяви, че подписаните договори за продажба на електрическа енергия на свободния пазар не защитават напълно интересите на централата, а компаниите са избирани по неясни критерии, което е накарало министерството да направи проверка в централата. Генов опонира, че с продажбите на свободния пазар дружеството покрива загуби от търговията на вътрешния пазар. Всяка компания, която е заявила желание да купува от АЕЦ"Козлодуй" е получила енергия, твърди той.

Решават за "Белене" през септември

в. Стандарт

През следващия месец ще бъде денят Х за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР. Тогава ще стане ясно дали проектът спира, или ще бъде завършен. "Не сме се отказали от него, защото искаме да направим най-доброто", каза Трайков. Той допълни, че токът от АЕЦ "Белене" ще бъде по-скъп от АЕЦ "Козлодуй", но не поясни с колко. Министърът още не е получавал оставка от шефа на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Инструктори искат данъчни проверки в автомобилната администрация

в. Новинар

Да бъде направена данъчна проверка на служителите от изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, които изпитват кандидатите за шофьорска книжка. За това настоява председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев. По данни на браншовите организации на автоинструкторите служителите в автомобилната администрация си прибират допълнително от изпити близо 20 млн. лв. годишно. Според Георгиев има практика определени кандидат-шофьори да бъдат късани на изпитите, за да може да бъдат принудени да си платят допълнително за книжката.

Застрахователи привличат клиенти с отстъпки до 20 на сто

в. Новинар

Масово застрахователни компании се юрнаха да предлагат отстъпки, за да привлекат повече клиенти в условията на икономическа криза, показа проверка на „Новинар”. Така например, ако шофьор сключи задължителната застраховка „Гражданска отговорност” и „Автокаско” в една и съща компания, може да получи от 5 до 20 процента намаление в цената.

Процентът на отстъпките зависи от възрастта на автомобила. Така, ако колата е на не повече от 5 години, намалението ще е между 15 и 20 процента в зависимост от застрахователното дружество. Ако превозното средство е на възраст между 5 и 11 години, отстъпката е около 10 процента, а ако е произведено преди повече от 11 години, крайната цена за двете полици ще струва с около 5 процента по-малко, обясниха застрахователи.

Данъчни и митничари завардиха границите с Гърция и Румъния

в. Сега

Данъчни и митничари стартираха съвместен денонощен контрол на 9 гранични пункта на страната. Става дума за ГКПП на вход и изход към Гърция и Румъния. От 2007 г. по тези граници няма митници, което доведе до разцвет на някои данъчни измами и укриване на обороти.

Екипите от двете агенции ще следят най-вече рискови стоки като горива и зърно, но в зависимост от резултатите ще се проверяват и други стоки, съобщиха вчера от Националната агенция за приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още