IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 август

07:53 | 21.08.09 г.
Преглед на печата за 21 август

Губим 3,5 млрд. от контрабанда с горива
в. Стандарт

Над 30% от търговията с горива е в сивия сектор. Нелоялната конкуренция удря редовните фирми и ощетява хазната, твърдят от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). И това продължава вече близо 10 години, през които от спестени такси, акцизи и ДДС сме загубили общо 3,5 млрд. лв. През всичкото това време оторизираните държавни учреждения са проявявали странна пасивност и бездействие по отношение на сивия сектор, се казва още в декларация на БПГА

Над 200 хотела по Южното Черноморие са обявени за продажба
в. Дневник

Повече от 200 хотела в района на Южното Черноморие са обявени за продажба. Това съобщи информационният сайт "Днес плюс", цитирайки данни от няколко компании за недвижими имоти.

За 85 от хотелите собствениците им са поискали цени над 1 млн. евро. В същия район са обявени за продажба и няколко жилищни постройки, пригодени за туристически нужди. Техните цени са над 3000 евро за кв.м.

Няма кой да чисти пътищата тази зима
в. Сега

76 от общо 90 договора с фирми за зимно поддържане на пътищата са изтекли, съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Това означава, че ако не се проведе бързо избор на нови фирми, към 85% от пътната мрежа в страната може да си стои непочистена. Пътното ведомство е останало и без пари за тази дейност и вчера там бе създаден кризисен щаб, който да координира решаването на проблема.

Армията въртяла незаконно хотелиерски бизнес
в. Сега

Почти цялата дейност на изпълнителната агенция "Военни клубове и информация" в Министерството на отбраната е била незаконна. В противоречие с правилата тя се е занимавала с хотелиерски бизнес и е сключвала договори за милиони без обществени поръчки.

Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция след проверка на Изпълнителната агенция "Социални дейности на МО" като приемник на закритата "Военни клубове и информация". 19 военни клуба в страната са извършвали хотелиерски услуги. За периода от началото на 2006 до юли 2008 г. те са имали 2 315 743 лв. приходи, но разходите за издръжката им са били 3 183 172 лв.

Пет бона глоба за тарикати
в. Стандарт

С по 5 бона глоба може да олекне всеки хотелиер, който мами клиентите си. За това предупредиха пред "Стандарт" от Комисията за защита на потребителите. По морето в момента има проверяващи екипи на комисията, които само за последния месец са съставили над 10 акта на такива собственици. Всички те могат да олекнат с 1000 до 5000 лв. Има и осем приемни за гражданите, които приемат сигнали за нарушения буквално на плажа, разказаха летовници. Така в комисията смятат, че по-лесно ще се установяват измами и нарушения и ще се възстановяват щетите на излъганите клиенти. Повечето санкции на хотели са наложени заради фалшиви реклами, които умишлено подвеждат туристите.

НАП върна 215 млн. лв. на фирми
в. Новинар

Над 215 млн. лв. е възстановила Националната агенция за приходите (НАП) на бизнеса от началото на февруари до края на юли. Средствата са от платения от бизнеса ДДС, съобщиха в четвъртък от ведомството. От агенцията обясниха, че са взели мерки проверките и ревизиите на документацията във фирмите да се извършват по-бързо, за да може парите да бъдат връщани обратно на бизнеса в по-кратки срокове.

Рекламата на туризма за първото полугодие е глътнала 5.3 млн. лв.
в. Дневник

Държавната агенция по туризъм е похарчила 5.3 млн. лв. за национална реклама на туризма. Това сочат данните от отчета на институцията за първите шест месеца на годината. По план през тази година за целта трябва да бъдат изразходвани 8.5 млн. лв. от бюджета, което означава, че рекламата до края на годината ще бъде за 3.2 млн. лв. Основните пера за рекламната кампания са клиповете, завъртани по медиите, и участията в международни изложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още